monostori ízek

2021.02.11. 17:07

Százhúszmillió forintos támogatást kapott a ciszterci nővérek gyümölcsfeldolgozó üzeme

Az új manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni, és jó minőségű alapanyagból jó minőségű élelmiszer, lekvárok, szörpök készüljenek.

Kismaros, 2017. augusztus 1. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (j2) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) nézi a ciszterci nővérek kismarosi monostorának helyi gyümölcsmanufaktúrájában készített termékeket a Monostori Ízek boltjában, Kismaroson 2017. augusztus 1-jén. Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az állam támogatja a helyi gyümölcsmanufaktúra és lelkigyakorlatos ház fejlesztését. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsmanufaktúrájának fejlesztését – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós, a Pest megyei településen, a gyümölcsmanufaktúrában tartott tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a nővérek kismarosi beruházásait, köztük a manufaktúrát 2017-ben 220 millió forinttal támogatta a kormány, tavaly év végén pedig újabb támogatásról döntöttek.

A második ütemben 120 millió forinttal segítik azt a tevékenységet, amelyet a kismarosi nővérek helyben és a Dunakanyarban kifejtenek – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a szerzetesrendek jelen vannak a hitéletben, de a közösség életében is, ahol több feladatot vállalnak, és munkájukkal is szolgálják a térséget.

Rétvári Bence azt mondta: a ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának. Ez jelenik meg a gyümölcsfeldolgozó esetében – tette hozzá -, amely teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz, és ezt a sok száz éves hagyományt folytathatják most a kismarosi nővérek a legmodernebb eszközökkel.

Az újjászületett gyümölcsmanufaktúra ugyanakkor nemcsak egyházi üzem, hanem gazdaság- és vidékfejlesztési terv része is, hiszen sok tucat termelőnek nyújt termékeikhez feldolgozási lehetőséget. Az itt élők generációkon keresztül bogyós gyümölcsök termesztéséből éltek, a rendszerváltást követően azonban nem volt felvásárló, feldolgozó üzem – mondta a képviselő.

Rétvári Bence jelezte: a korábbi években valóban elsősorban kézműves módon készültek a „monostori ízek”, kisebb mennyiségben, az új beruházás technológiájának köszönhetően azonban már jelentősebb mennyiséget tudnak előállítani.

Az új manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni, és jó minőségű alapanyagból jó minőségű élelmiszer, lekvárok, szörpök készüljenek – hangsúlyozta.

Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője elmondta, hogy a magas színvonalú, magyar gyártmányú gyümölcsfeldolgozó gépekkel kiváltható több munkaművelet. Hangsúlyozta azt is, hogy mára hangsúlyosabbá vált az egészségtudatos vásárlás, és az üzem ennek az igénynek eleget tud tenni: magas gyümölcstartalmú termékeik mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak. Úgy fogalmazott: „Nemcsak finomat adunk, hanem egészségeset is.”

A 400 négyzetméteres üzemhez 300 négyzetméteres raktár tartozik, a tervek szerint az új üzemben a gyümölcsszezon kezdetén indul el a munka, mintegy 15 tonna gyümölcsöt dolgoznak majd fel, de a kapacitás a jövőben bővül.

Borítókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nézi a ciszterci nővérek kismarosi monostorának helyi gyümölcsmanufaktúrájában készített termékeket a Monostori Ízek boltjában, Kismaroson 2017. augusztus 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában