Ország-világ

2021.03.20. 08:05

Alig változott a moratóriummal élők száma

A bankok tapasztalatai alapján a moratórium alatt álló ügyfelek száma az idei évben csak kis mértékben változott.

„Új belépés nem volt jellemző az elmúlt időszakban. A kilépő adósok jellemzően tudatosan összehasonlították a moratórium meghosszabbításának futamidőre gyakorolt hatását, illetve a fizetőképességük változását, és ez alapján folytatták a szerződés szerinti teljesítést” – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Bógyi Attila, a Magyar Bankszövetség munkacsoporti elnöke.

Emlékeztetett:

a hiteltörlesztés felfüggesztését 2020. év végéig a háztartási és a vállalati teljes hitelállomány negyven-ötven százalékánál, a hitelek darabszámát illetően összességében több mint felénél vették igénybe.

A fizetési moratóriumot 2021. január 1-jét követően a korábbival azonos szabályok szerint hosszabbította meg a kormány. A lehetőség igénybevételére jogosult adósok és az érintett szerződések köre sem változott.

„Azt javasoljuk, hogy akinek a fizetőképessége nem változott, az folytassa a szerződésszerű teljesítését, ezzel elkerülve a futamidő további meghosszabbodását. Aki pedig már most látja, hogy fizetési nehézségei vannak, illetve lesznek a közeljövőben, javasoljuk, hogy aktívan keresse a bankját, mert a kezdeti stádiumban jóval egyszerűbb orvosolni a problémát” – tette hozzá Bógyi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában