megoldandó feladatok

2021.03.26. 16:00

Az új élelmiszercsomagolási és hulladékhasznosítási megoldások kidolgozása közös érdek

Szükséges a fenntarthatóbb, élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelő új élelmiszercsomagolási és hulladékhasznosítási megoldások kialakítása, amely az élelmiszerlánc-szereplők és a fogyasztók közös érdeke – állapították meg az idén 6. alkalommal rendezett, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetéséről folytatott konferencia részvevői.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye kiemeli: napjainkban az élelmiszergazdaság fenntarthatóságának fejlesztése újabb és újabb megoldandó feladatok elé állítja az élelmiszerlánc szereplőit. A Nébih támogató hatósági munkájának része, hogy lehetőséget teremt az élelmiszerláncot érintő időszerű feladatok megvitatására és közös ágazati álláspont kialakítására, amelyben kiemelt szerepet kap a hivatal szakmai egyeztető fóruma, a Nébih Kerekasztal.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke hangsúlyozta: habár az élelmiszerláncban felhasznált csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése félreérthetetlen társadalmi elvárás, nem szabad elfeledkezni azok élelmiszerbiztonsági és minőségmegőrző szerepéről sem.

A témakör komplexitása miatt minden eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség az élelmiszerlánc szereplői és a hatóság között

– hangsúlyozta.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy az élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi szempontokat figyelembe véve az élelmiszerek csomagolása ma még sok esetben nem váltható ki a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal. A járványhelyzetben ráadásul még inkább felértékelődött az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok higiéniai szerepe. Ezért az alternatív csomagolóanyagok fejlesztése mellett továbbra is fontos a jelenleg alkalmazottak környezetbarát újrafeldolgozása vagy energetikai hasznosításának korszerűsítése.

A szakértők szerint az új megoldások kialakításában kiemelt fontosságú a tudományos innovációk ösztönzése, amelyet azonban továbbra is széleskörű szakmai-társadalmi párbeszédnek kell kísérnie.

A Nébih legfrissebb, reprezentatív fogyasztói felmérése szerint a magyar vásárlók több mint felének a döntéseiben szerepet játszik valamilyen mértékben a környezetvédelem. A lakosság 77 százaléka minden esetben saját bevásárlószatyorral, táskával indul el a boltba, további 19 százalék pedig törekszik rá, de néha elfelejti. A választ adók több mint fele szerint az élelmiszer-előállítók túl sok csomagolóanyagot alkalmaznak. Az élelmiszerek csomagolásának környezeti hatása pedig jelentős aggodalommal tölti el a fogyasztókat – közölte a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában