Ország-világ

2021.03.02. 13:35

Varga Mihály: a magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál

A kormány nem megszorításokkal, hanem adócsökkentéssel, munkahelyteremtéssel, beruházás-ösztönzéssel kezeli a helyzetet.

A magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál, és hamarabb magára talált, mint a 2008-as válság után – írta a pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

Varga Mihály a tavalyi negyedik negyedév gazdasági adataira reagált a bejegyzésében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy 2020 utolsó 3 hónapjában 1,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest, 0,3 százalékponttal gyorsabban, mint az első becslés alapján.

A miniszter megjegyezte, hogy a magyar gazdaság éves szinten 5,1 százalékkal esett vissza, miközben az EU átlaga mínusz 6,4 százalék.

A belföldi teljesítményhez leginkább az ipar járult hozzá, a kibocsátás a tavaszi lezárást követően nőtt, és az utolsó 4 hónap mindegyikében meghaladta az előző év szintjét. Segítette a gazdaság védelmét a beruházások növekedése is, a 27,5 százalékos ráta európai összehasonlításban is magasnak számít – tette hozzá.

Varga Mihály két okra vezeti vissza, hogy a gazdaság viszonylag gyorsan magára talált. Egyrészt – mint fogalmazott – az elmúlt 10 év munkájának köszönhetően jóval erősebb állapotban érte Magyarországot a válság, mint 2008-ban.

Másrészt a kormány nem megszorításokkal, hanem adócsökkentéssel, munkahelyteremtéssel, beruházás-ösztönzéssel kezeli a helyzetet.

A Gazdaság-újraindítási akcióterv végrehajtásával az idén 4,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság teljesítménye – zárta a bejegyzését a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában