Ország-világ

2021.04.06. 10:07

Krisán László: kidomborította a járvány a globalizáció problémáit, erősödik a szuverenitás igénye

Új világ jön a koronavírus után, a nyitásra tudatosan és határozottan kell felkészülni vállalati és makrogazdasági szinten is – mondta a Magyar Nemzetnek a Kavosz Zrt. vezérigazgatója. Krisán László szerint a vállalkozásoknak mentális irányváltásra van szükségük, kiszámítható és tervezett üzletpolitika mellett, makrogazdasági szinten pedig az országra szabott egyedi gazdaságpolitikával alapozható meg a poszt-Covid-korszak sikeressége.

A Magyar Nemzetben megjelent interjúban Krisán László kifejtette: létfontosságú, hogy folytatódjon az oltások ilyen ütemű beadása, amivel Magyarország Európában az első az átoltottságban, a 65 év felettiek beoltása pedig az alfája és az ómegája a nyitásnak. Ennek a kiemelkedően gyors oltási ütemnek pedig négyes hatása lehet:

  • egyfelől determinálja a gazdaság fokozatos nyitásának ütemezését,
  • másrészt elkezdhet erősödni a lakosság pszichés biztonságérzete.
  • Harmadrészt ezzel fokozatosan csökkenthető a társadalmi és üzleti életben jelen lévő bizonytalanság. Ez utóbbi azért is kiemelkedően fontos, mert bizonytalan helyzetben a cégek kevésbé gondolkodnak a jövőn, elhalasztják beruházásaikat.
  • Negyedik hatásaként pedig a vállalkozások felpörgő, teljes kapacitáson végezhetik újra tevékenységüket. Az átoltottságot és egy ütemezett, jól megtervezett nyitást követően hirtelen indul be a gazdaság, gyors és jelentős felpattanással.
  • Az elhalasztott fogyasztás várhatóan dömpingszerűen jelenik meg, hiszen az emberek szeretnének végre újra élni, bepótolni az elmúlt egy évet.

    Krisán László szerint fontos, hogy tudatosan, megfelelő sebességgel történjen meg a nyitás. A járvány hatására óriási változások kezdődtek a világban: a globalizáció problémáit kidomborította a vírus terjedése, várhatóan sok multinacionális vállalat hozza haza távol-keleti termelőegységeit, és a lokalizáció lesz az új irány, ami Magyarországnak komoly lehetőség lehet. Hozzátette, hogy

    mind nemzeti, mind vállalati szinten felértékelődött az önfenntartás képessége, erősödik a pénzügyi és az energiafüggetlenségre, a nemzeti önellátásra, azaz a szuverenitásra való igény.

    Elkerülhetetlennek nevezte az elhalasztott beruházások megvalósítását, de mint mondta, „nem a korábbi klisészerű újrakezdéssel, hanem komoly dimenzióváltással, ahol a vállalkozások megértik és alkalmazni kezdik a digitalizációt, az automatizációt, a K+F-et és a modernizációt, azaz a digitális transzformációt mint új elemeket, és megkezdik a tudatos munkaerőképzést”.

    „Az mára teljesen egyértelmű, hogy felértékelődött a tudás, az innováció, a megújulás képessége, tehát azok az országok és vállalatok, amelyek most a tudásalapú tevékenységekbe invesztálnak, a jelenleg is zajló átalakulás nyertesei lehetnek” – fogalmazott a Kavosz vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában