tárgyalások

2021.05.25. 20:41

A járvány ellenére az állami vállalatoknál megőrizték a munkahelyeket

Fónagy János szerint a bértárgyalásoknál figyelembe kell venni, hogy a koronavírus-járvány hatásai az egyes állami cégeket eltérően érintették.

A koronavírus-járvány alatt a kormány számára a munkahelyek megőrzése volt az elsődleges cél, ezt sikerült elérni, ugyanis az állami vállalatoknál dolgozó 150 ezer ember munkahelye „egy pillanatig sem volt veszélyben” – mondta a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) keddi ülését követően az MTI-nek.

Az állami tulajdonú vállalatoknál dolgozók béremeléséről tárgyaltak az ülésen, ahol Fónagy János képviselte Máger Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert.

Fónagy János szerint a bértárgyalásoknál figyelembe kell venni, hogy a koronavírus-járvány hatásai az egyes állami cégeket eltérően érintették, példaként említette, hogy míg a vasútnál jelentősen visszaesett a forgalom, a postásoknál és a vízügyi területen dolgozóknál nőtt a terhelés, hiszen az emberek több időt töltöttek otthon. Mindezek miatt az államtitkár kérte, hogy a bértárgyalásokat vállalatonként folytassák.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) az elnöke elmondta, hogy az ülésen az államtitkár és a szakszervezetek mellett jelen volt egyebek mellett Homolya Róbert, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (StraTOSZ) elnöke is.

Kiemelte, a szakszervezetek számára fontos a reálbér emelkedése, ezért 2021-ben is legalább az infláció mértékével megegyező alapbéremelést tartanak szükségesnek.

Mészáros Melinda, a Liga szakszervezetek elnöke elmondta, a szakszervezetek jelezték Fónagy János államtitkárnak, hogy kérjen felhatalmazást a kormánytól az érdemi tárgyalások megkezdésére, hogy minél előbb meg tudják kötni, az akár több évre szóló bérmegállapodást.

A szakszervezeti vezető elmondta, a tárgyalás résztvevői támogathatónak tartották a többéves bérmegállapodás megkötését, a szakszervezetek azonban kikötötték, hogy 2021-ben is kompenzálni kell a dolgozókat, idén sem csökkenhet a munkavállalók reálkeresete. A kormányzat felé a szakszervezetek kéréseit Fónagy János közvetíti.

Mészáros Melinda szerint a bértárgyalások a héten a MÁV-Volán csoportnál folytatódnak, a villamosenergia-ipar területén és vélhetően a Magyar Postánál pedig elkezdődnek. A szakszervezetek a kormányzati döntéstől és a cégekkel folytatott egyeztetések eredményétől teszik függővé, milyen további nyomásgyakorló eszközöket vesznek igénybe, példaként a kollektív munkaügyi vita meghirdetését említette.

A KVKF 2018 februárjában jött létre. A köztulajdonban működő, közszolgáltatásokat közvetlenül érintő gazdasági döntések előkészítésében közreműködő háromoldalú konzultatív, véleményező és javaslattevő fórumot 16 szervezet alapította (szakmai szövetségek, érdekképviseletek, minisztériumok).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában