Pénzügy

2021.05.26. 13:08

Egyre több a kifizetetlen számla a hazai kórházakban

Március végén majdnem elérte a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága – derül ki a MÁK legfrissebb adataiból.

Március végén megközelítette a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága, a február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott náluk – írta a Világgazdaság szerdán, a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatait ismertetve.

A 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézményből az adósok száma 294, ezek közül 152-nek van kizárólag 30 nap alatti tartozása.

A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma 4,5 ezer körüli – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, aki szerint a kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt nem csökkent, de vannak hangsúlyeltolódások. Így például megnőtt a higiénés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás.

Hozzátette, hogy 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek – persze eltérő mértékben -, de most a rendelésállományok csökkenése miatt már az adósság jelenlegi szintjét is megérzi a legtöbb szállító. A szövetség ezért év közbeni kórház-konszolidációt szorgalmaz, illetve azt, hogy az orvostechnikai szektor megsegítésére a kabinet fizesse ki a cégek lejárt követeléseit – írta a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában