célok

2021.05.25. 21:01

Magyarország magasabb szintre emelné a kutatás-fejlesztést és az innovációt

A felsőoktatás modellváltása nem ördögtől való, hanem másfajta működésmódot biztosít az egyetemek számára – mondta Palkovics László.

Magyarország az egyetemeinek, kutatóintézeteinek, oktatási hálózatának és cégeinek fejlesztésén túl a jelenleginél sokkal magasabb szintre kívánja emelni a kutatás-fejlesztést és az innovációt – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben.

Palkovics László délután Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztossal tárgyalt.

A miniszter a megbeszélést követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte: Magyarország céljai között szerepel, hogy a magyar intézmények, kutatóintézetek, egyetemek és cégek több támogatást hozzanak el a Horizont Európa nevű kutatási program 95 milliárd eurós forrásaiból, és a magyar kutatók és innovátorok jobban kapcsolódjanak más uniós országok kutatóihoz.

„El kell felejtenünk a visszafogottságunkat, ugyanis akarunk is, tudunk is, és képesek is vagyunk arra, hogy együttműködjünk nagy nyugat-európai egyetemekkel” – fogalmazott.

Elmondta, a felsőoktatási ügyekkel kapcsolatban az uniós biztossal beszéltek arról is, hogy a magyar kormány jelentős forrást, 295 milliárd forintot szán a magyar egyetemekre. A forrásból Magyarország egyebek mellett egyetemi fejlesztési projekteket, szakképzési intézmények fejlesztését kívánja finanszírozni, illetve a Nemzeti Laboratórium konstrukció létrehozására is jelentős összeg juthat majd – közölte.

A tanácskozáson világossá tette: a felsőoktatás modellváltása nem „ördögtől való”, hanem másfajta működésmódot biztosít az egyetemek számára. A támogatást, legyen az bármilyen, európai uniós vagy hazai, az intézmény kapja, egyebek mellett ennek feltételeit könnyíti meg az intézkedés – emelte ki.

Az egyetemeket vezető kuratóriumok összetételével kapcsolatban azt mondta: nem kell félteni a magyar egyetemeket, kiváló kezekbe kerülnek a felsőoktatási intézmények.

Elmondta továbbá, az uniós biztost tájékoztatta arról a szándékról, hogy létrehozzák a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszát magyar együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában