Ország-világ

2021.06.08. 09:16

A baloldal visszaröpítené az országot az adóemelések korszakába

Olyan módosító indítványokat nyújtott be a baloldal a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, amelyek „visszaröpítenék az országot a 2010 előtti felelőtlen költekezések és az adóemelések korszakába” – írta keddi számában a Magyar Nemzet, felidézve Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalára feltöltött videóüzenetét.

Miközben a jövő évi büdzsét a kormány az újraindítás költségvetésének nevezte el, annak középpontjában a gazdasági növekedés, az adócsökkentés és a családok támogatása áll, a baloldali pártok elképzelései az elvonások növelését hoznák magukkal – áll a cikkben, amely szerint ha a módosító indítványok szabad utat kapnának, az 8800 milliárd forinttal borítaná fel az Országgyűlés előtt lévő tervezetet.

A lap idézte Varga Mihályt, aki hangoztatta: „A költségvetési törvényjavaslat 250 szakember háromhavi munkájával készült el. A jogszabálytervezetben a kormány úgy biztosítja a forrásokat a gazdaság újraindításához, a családok és a vállalkozások támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez és az adócsökkentéshez, hogy közben a hiányt és az adósságot is újra csökkenő pályára állítja. A büdzsé tervezésekor csak a felelős, a pénzügyi egyensúlyt megőrző javaslatokat tudjuk támogatni” – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter szerint „a Jobbik javaslatai háromszorosan költenék el a költségvetés rendkívüli tartalékát. Ez azt jelenti, hogy 145 milliárdról 530 milliárd forinttal nőnének csak ezek miatt a jövő évi kiadások. Az LMP frakciójának tagjai pedig nemcsak adóemeléssel, de újfajta adókkal is sújtanák a vállalkozásokat.” Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy a Párbeszéd újra felvetette az alapjövedelem bevezetésének ötletét, amely a költségvetés kiadásait 1400 milliárd forinttal növelné.

Utóbbival kapcsolatban a lap felidézte azt a korábbi írását, amely szerint „a feltétel nélkül járó alapjövedelem megvalósítása egy társadalmi szintű emberkísérlet volna, mert azt korábban egy adott ország szintjén sehol nem próbálták ki”. Csak korlátozott számú embercsoportot bevonó próbálkozások voltak Alaszkában, Finnországban vagy legutóbb Spanyolországban, és ezekből az derült ki, hogy az alapjövedelem nem ösztönözte arra az abban részesülőket, hogy magasabb jövedelemért többet dolgozzanak. Ráadásul ezt a pénzt máshonnan kell elvenni, adókat kellene emelni – írta a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában