Költségvetés

2021.06.16. 21:48

PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak

A járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.

A 2022-re kalkulált GDP-arányos hiányszint megfelel az uniós normáknak – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában szerdán annak kapcsán, hogy az Országgyűlés kedden fogadta el Magyarország jövő évi költségvetését.

Hozzátette: 2002-ben és 2006-ban is olyan költségvetések voltak, amelyek „Európa-rekorder” hiányszintet tartalmaztak, és 2010-ben is sokkal magasabb lett volna az államháztartás hiánya, ha az akkor újonnan megválasztott polgári kormányzat nem éppen a költségvetési egyensúlyt helyreállító intézkedéseket hozott volna – mondta.

Hangsúlyozta: a választási költségvetés jelzőt olyan büdzsékre mondják, ahol az államháztartási hiány kiugró, de 2022-re, amikor parlamenti választások lesznek Magyarországon, olyan hiányszinttel kalkuláltak, amely megfelel az uniós normáknak, és az adósságráta csökkenésével párosul.

„Olyan időszakot élünk a járvány miatt, amikor az államnak kell költségvetési eszközökkel is segítséget nyújtani a gazdaságnak” – emelte ki.

Hozzátette, a járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.

Felidézte: 2010 előtt volt hat egymást követő év, amikor az uniós tagállamok közül a magyar államháztartási hiány volt a legnagyobb vagy a második legnagyobb, 2002 és 2010 között pedig nem volt olyan év, amikor a magyar adósságráta ne emelkedett volna. „2010 előtt minden év mintha választási év lett volna, hiszen jelentős volt az államháztartási hiány mértéke” – fogalmazott.

A kormány nem tett arról le, hogy fokozatosan csökkentse az államháztartás hiányát a stabilitás jegyében; várhatóan 2024-ben elérheti a hiány szintje a 3 százalékos mértéket – jegyezte meg.

A kilátásba helyezett jegybanki kamatemelésről azt mondta: annak hatása van az államháztartási folyamatokra, megjelenhet az állam finanszírozási költségében. Az inflációra ugyanakkor a jegybanknak reagálnia kell; a mutató növekedése annak a jele, hogy van kereslet az adott gazdaságban, a növekedés kezd helyreállni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában