Ország-világ

2021.06.19. 10:53

Villamosítás az északi parton – a fejlesztés növeli a Balaton vonzerejét

Huszonnégymilliárd forintból villamosították a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti 55 kilométeres szakaszon a vasúti közlekedést, illetve az infrastruktúrát. Így kényelmesebb, gyorsabb és környezetbarát vonatokkal lehet közlekedni a Balaton északi partján június 19-től.

Forrás: Veszprémi Napló

Fotó: Balogh Ákos

A munkát folytatják, a fejlesztés első üteméről pénteken beszéltek az illetékesek a balatonfüredi vasútállomáson - számol be róla a Veszprém megyei hírportál.

"A Balaton méltán népszerű, gyönyörű jelene és jövője van – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Hozzátette, ez a fejlesztés kiemelkedő az egyik legfontosabb hazai turisztikai célpont vonzerejének növelésében. A kormány az elmúlt időszakban több mint 300 milliárd forintot fordított a közlekedésfejlesztésre a Balaton térségében.

Az észak-balatoni vasútvonalon első ütemben 55 kilométeren befejezett fejlesztés eredményeként a megújult pályán június 19-től villamos vontatással járnak a vonatok. A 24 milliárd forintos beruházás a korszerűsített infrastruktúrával, a mozdonycsere megspórolásával akár 20 perccel csökkenti a menetidőt Balatonfüredig. Előkészületben van a Balatonfüred–Tapolca–Keszthely és a Tapolca–Ukk szakasz felújítása.

A közlekedés zöldítéséhez a vasút nemcsak egyre több utas és áru szállításával, hanem a villamosított hálózat folyamatos bővítésével is hozzájárul. Rengeteg beruházás, szolgáltatásfejlesztés szolgálja a tó körüli színvonalas utazás mellett a jobb megközelíthetőséget is, így az ország számos nagyvárosából indul a főszezonban vonat, busz a tóhoz. A mostani előszezonban a tavalyihoz képest másfélszeresére nőtt a MÁV utasforgalma. A kormány a továbbiakban is 100 milliárd forinttal támogatja a balatoni közlekedés fejlesztését – közölte Mosóczi László.

 

Bóka István, Balatonfüred polgármestere reményét fejezte ki, hogy folytatódnak a közlekedési fejlesztések. "A városban és a térségben régi terv a kényelmes, gyors kötöttpályás közlekedés, a pályaudvarok, állomások felújítása" – közölte, majd pedig köszönettel szólt a kormányzat és Kontrát Károly országgyűlési képviselő támogatásáról.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a MÁV–Volán-csoporttal kapcsolatban felidézte: tavaly nyáron kezdődött a vasút és a közúti közösségi közlekedés integrációja az élhető, versenyképes országért. Az idei előszezonban 55 százalékkal több utasuk volt, mint egy évvel korábban, és remélhetőleg jó balatoni szezon lesz az idei. A villamosításnak is köszönhetően minden korábbinál gazdagabb vasúti menetrendkínálatot nyújtanak a tónál. Újdonság, hogy étkező- és első osztályú kocsikat is működtetnek az északi parton.

Nagyon fontos mérföldkőnek nevezte beruházást Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese. Kiemelte az állomások felújítását Polgárdiban, Balatonkenesén, Alsóörsön és Balatonfűzfőn. Alállomás épült Szabadbattyánban, mindenütt megújult a közvilágítás, az utastájékoztatás.

Kontrát Károly szerint a fejlesztés méltó alternatívát kínál a személyautós közlekedésnek. Az országgyűlési képviselő javasolta, idén mindenki nyaraljon a Balatonnál, ahová kitűnő körülmények között vonattal is el lehet jutni. A köszöntők után a szónokok és Homlok Zsolt, a Vasútvill Kft. tulajdonosa átvágta a nemzeti színű szalagot, ezzel átadták a fejlesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában