vetőmag szövetség

2021.09.10. 09:53

Csökkent a vetőmagexport tavaly

A korábbi évek 100 ezer tonna körüli átlagával szemben tavaly 81 357 tonnát tett ki a magyar vetőmagexport, a legjelentősebb termék a hibridkukorica és a hibridnapraforgó-vetőmag volt – közölte a Vetőmag Szövetség.

Debrecen, 2021. augusztus 2. A kukorica címerezését - a kukorica hibrid vetõmag elõállítás egyik legfontosabb technológiai mûvelete, mely során egyes kukoricanövények hímivarú virágzatának kézi vagy gépi úton történõ eltávolítása történik - végzik balmazújvárosi tanulók a debreceni székhelyû Agrárgazdaság Kft. kukoricaföldjén. A Mezõgazdasági és Kereskedelmi Korlátolt Felelõsségü Társaság ebben az évben 340 hektáron termesz vetõmag és hibrid kukoricát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A szervezet adatai szerint 2020-ban 373 640 tonna vetőmagot állítottak elő Magyarországon, ebből 141 ezer tonna őszi búza, 106 ezer tonna kukorica, 38 ezer tonna árpa, 12 ezer tonna tritikálé, 9 ezer tonna napraforgó-vetőmag volt.

A magyar vetőmagágazat évente 10 faj mintegy 1500 fajta vetőmagját állítja elő.

A szövetség elnöke, Takács Géza a közlemény szerint kifejtette: 1994 óta a nemzetközi vetőmag-kereskedelem mérete hétszeresére bővült, értéke éves szinten meghaladja a 20 milliárd dollárt.

Magyarország a világ ötödik legjelentősebb vetőmagexportőre, a 4 millió hektáros hazai igény kiszolgálása mellett évi mintegy 100 ezer tonna, értékben 180-200 milliárd forint a kivitel nagysága.

A szervezet a következő évtizedekben növekvő versenyre, új szereplők megjelenésére számít a nemzetközi vetőmagpiacon.

Az elnök megjegyezte: az eddig importáló országok egy része is arra törekszik, hogy saját maga állítson elő vetőmagot. Azzal kell számolni, hogy némely országnak csökken az importigénye, ezért új piacokra lesz szükség – mondta.

Hozzátette, hogy a nem is túl távoli jövőben a növekvő népesség élelmiszerrel való ellátása mellett a klímaváltozás is növekvő kihívást jelent a szektornak. 1980 óta folyamatosan nő a hőmérséklet, egyre szélsőségesebb anomáliák jellemzik a Kárpát-medence időjárását, a növénynemesítőknek 10-15 éves távlatokban kell előre gondolkodniuk az időjárási stressznek jobban ellenálló növényfajták nemesítésében.

A Vetőmag Szövetség szerdai küldöttgyűlésén a közlemény szerint az elnöki beszámoló mellett a hagyományoknak megfelelően átadták a Vetőmag Szövetség-díjat, amit az idén Pintér Zoltán, a Szegedi Gabonakutató nyugalmazott kukoricanemesítője vehetett át, csaknem fél évszázados szakmai munkássága elismeréseként.

Borítókép: a kukorica címerezését – a kukorica hibrid vetőmag előállítás egyik legfontosabb technológiai művelete, mely során egyes kukoricanövények hímivarú virágzatának kézi vagy gépi úton történő eltávolítása történik – végzik balmazújvárosi tanulók a debreceni székhelyű Agrárgazdaság Kft. kukoricaföldjén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában