beruházások

2021.09.17. 13:01

Szijjártó: rekordot dönthet idén a német-magyar kereskedelmi forgalom (videó)

A Schaeffler vállalat új gyárával kapcsolatban kiemelte, hogy a 23,5 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházáshoz az állam 5 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve legalább 200 új munkahely létrejöttét Szombathelyen.

Reális esély van arra, hogy idén rekordot dönt a Magyarország és Németország közötti kereskedelemi forgalom, amelynek értéke így meghaladhatja a 60 milliárd eurót – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a német Schaeffler-csoport szombathelyi gyáravató ünnepségén beszélt erről, ahol igazi sikertörténetnek nevezte a két ország közötti gazdasági együttműködést.

A Schaeffler vállalat új gyárával kapcsolatban kiemelte, hogy a 23,5 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházáshoz az állam 5 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve legalább 200 új munkahely létrejöttét Szombathelyen.

A vállalat jelenleg mintegy 3000 főt foglalkoztat Magyarországon, legújabb üzemében pedig az elektromobilitáshoz kapcsolódó alkatrészeket fognak előállítani.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a kormány a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek kezelése érdekében jelentős támogatást nyújtott a vállalkozásoknak ahhoz, hogy leépítések helyett új beruházásokat hajtsanak végre. Ez a politika pedig sikeresnek bizonyult. „Ma már büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország a leggyorsabban tudta újraindítani a gazdaságát, és mára az új világgazdasági korszak nyerteseihez csatlakozott” – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, s jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban.

Továbbá rámutatott, hogy napjainkban 4,7 millióan dolgoznak a Magyarországon, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Leszögezte, hogy az elektromos autóipar jelenti a jövőt, és amely ország nagy számban tudja megnyerni az ezen ágazathoz kapcsolódó beruházásokat, az „gyakorlatilag a jövőt nyeri meg magának”.

Hozzátette: Magyarországon az utóbbi öt évben 34 nagyberuházás történt ezen a téren.

A miniszter üdvözölte a Schaeffler-csoport újabb, elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházását, és rámutatott, hogy a 22 országban 75 üzemmel rendelkező vállalat fejlesztését bárhol szívesen látták volna, mégis Szombathelyet választotta a vezetőség.

Elmondta, hogy az autóipari alkatrészek exportjában Magyarország a 13. a világon. Emellett aláhúzta, hogy a vidéki Magyarország a legmodernebb technológiai beruházások globálisan is vonzó célpontjává vált az utóbbi években.

Végezetül pedig arról számolt be, hogy a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon: 6000 vállalat mintegy 300 ezer magyar embernek ad munkát. Az első féléves adatok alapján pedig reális esély van arra, hogy idén át fogja lépni a 60 milliárd eurót a Magyarország és Németország közötti kereskedelmi forgalom értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában