Ország-világ

2021.10.26. 17:52

Átadták az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjait

A magyar pálinka értéket képvisel, miután a termelők visszaállították a becsületét, és minden adott ahhoz, hogy a folytatás is sikeres legyen – mondta Kövér László házelnök, a rendezvény fővédnöke.

Budapest, 2021. október 26. Pál Tibor, a Várda Drink Zrt. ügyvezető igazgatója (k), miután átvette a Jonathán almapálinkáért odaítélt Magyarország legjobb pálinkája díjat az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjátadó ünnepségén a Parlament Felsőházi teremében 2021. október 26-án. Mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a verseny fővédnöke (j) és Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyaroknak az élet minden területén az értéket kell képviselniük az értéktelenséggel szemben – mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként a házelnök.

Kövér László szerint elveszti az erkölcsi ítélőképességét, aki minőség dolgában sem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól.

A magyar pálinka értéket képvisel, miután a termelők visszaállították a becsületét, és minden adott ahhoz, hogy a folytatás is sikeres legyen – tette hozzá.

Elmondta, hogy

a pálinkafőzés gyökerei térben és időben szerteágazóak, hagyományát nemzedékről nemzedékre ápolták a történelmi Magyarország minden részén.

Évszázadokkal ezelőtt úgy gondolták, hogy akit almával és pálinkával nem lehet meggyógyítani, annak már nincs emberi segítség. Születéstől a halálig az élet minden fordulópontjához tartozott valamilyen gyümölcspárlat, így volt öröm-, menyegző-, sirató-, arató-, avató- vagy pokolpálinka is.

Kövér László a népi szólást idézte, amely szerint

a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját

- tette hozzá.

A rendezvényen az agrárminiszter nemzeti italként szólt a pálinkáról, amely megfogalmazása szerint

a gyümölcsök aromája mellett a vidék tudását is megőrzi, közösséget teremt, összetartó erőt képez.

A hozzá kapcsolódó hagyományvilág is rendkívül gazdag, de bízni kell abban, hogy a pálinka története „nem lezárt könyv”, jövőjét a fogyasztók és a termelők együtt fogják alakítani – hangsúlyozta Nagy István, megköszönve a pálinkafőzőknek, hogy a termékeikkel megújították a magyar gasztronómiát.

Nagy István agrárminiszter, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny fővédnöke a verseny díjátadó ünnepségén a Parlament Felsőházi teremében 2021. október 26-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A miniszter üdvözölte, hogy az elmúlt 15 évben a pálinka fogyasztása a termeléssel együtt jelentősen bővült, megbecsültsége sokat javult.

Az agrártárca feladatának tekinti a pálinka népszerűsítését, a minőségi pálinkafőzés támogatását, a kulturált fogyasztás ösztönzését, a hagyományok ápolását

- jelentette ki.

A rendezvényen átadták az idei verseny elismeréseit. Magyarország legjobb pálinkája a Várda-Drink Jonathán almapálinka lett. A 10 ezer palack felettiek közül a Bolyhos ágyas cigánymeggy lett az első, míg a legeredményesebb pálinkafőzdék versenyében a Gong Pálinkaház végzett az élen. Életműdíjat Lakatos Márton, Papp József és Somogyi József vehetett át.

Borítókép: Pál Tibor, a Várda Drink Zrt. ügyvezető igazgatója (k), miután átvette a Jonathán almapálinkáért odaítélt Magyarország legjobb pálinkája díjat az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjátadó ünnepségén a Parlament Felsőházi teremében 2021. október 26-án. Mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a verseny fővédnöke (j) és Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában