egészséges és finom

2021.10.20. 06:05

Nemcsak a mezőgazdaságnak tenne jót, ha több káposztaféle fogyna

Az elmúlt évhez hasonlóan 2021-ben is mintegy 4 ezer hektáron zajlik a káposztafélék termesztése Magyarországon. Fejes káposztából idén növekszik a hazai frissfogyasztás, a salátafélék iránti igény viszont a pandémia miatt valamelyest visszaesett.

Fotó: Picasa

„Örvendetes lenne, ha több zöldség kerülne a háztartások asztalára a betegségek megelőzése érdekében, különösen egy ilyen, vírusokkal teli időszakban.

A káposztafélék a zöldségeken belül ízletes, olcsó vitaminforrást jelentenek, ráadásul a termelésére a hazai adottságok – a kihívások ellenére – teljesen megfelelnek.

A kora tavaszi időszakban a korai káposzta frissfogyasztása, a téli időszakban a savanyúkáposzta-fogyasztás területén lehetne növekedést elérni, amely a szegmens termelőinek versenyképességét is erősítené”, hangsúlyozta Antal Gyula, a Syngenta zöldségvetőmag-üzletágvezetője a vállalat ócsai szakmai rendezvényén.

30 éve zajlik komoly nemesítési munka Ócsán

A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete az elmúlt évhez hasonlóan mintegy 3 ezer hektárt tett ki ebben az évben. Az egyéb káposztafélék, mint a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete kicsivel haladta meg az ezer hektárt.

„Egyes szegmensekben, például a korai fejes káposzta területén növekszik a hazai frissfogyasztás. A salátafélék tekintetében a pandémia visszaesést hozott, ez a zöldségféle az éttermek, szállodák étlapjának fontos alapanyaga. A hagyományos fejes saláta viszont kifejezetten keresett.

Az európai piacon a magyar káposztafelületek, salátafelületek nem jelentősek, exportpiacra itt nem sok esélyünk van, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló”, ismertette Antal Gyula.

A szakember az ágazatra váró kihívások közül kiemelte az egyre szélsőségesebbé váló időjárást. Idén a kora tavaszi fagyok, lehűlések után nehezen indult az állományok fejlődése, majd a légköri aszályos napok számában rekordot döntő száraz nyár okozott problémát a termelésben. Mindezek hatásait korszerű öntözési megoldásokkal lehet enyhíteni. A csepegtető öntözés hatékonyabb, takarékosabb és növényvédelmi szempontból is biztonságosabb megoldást jelent. A káposztafélék növényvédelmében az idei év fő kihívását a rovarkártevők jelentették, ezek közül az eddig soha nem tapasztalt mértékű földibolha invázió okozott gondot. Emellett a hernyókártevők nyomása is magas volt, a káposztafélék esetében ez főleg a káposztalepkét és a káposztamolyt jelentette. A gazdaságok nagy problémája a megfelelő munkaerő-biztosítása. Itt a gépi betakarítás terjedése, vagy a drónok növényvédelmi célú használata jelenthet megoldást.

Káposztafélékből alig kerül külföldre, itthon fogy el

A szegmens meghatározó szereplőjeként a Syngenta elsőrendű célja, hogy a termelőket bő termőképességű, az éghajlati viszonyoknak leginkább megfelelő fajtákkal lássa el.

A vállalat ócsai Kísérleti Állomásán már több mint 30 éve zajlik a komoly nemesítési munka, amelynek eredményeként számos kiemelkedő termőképességű fajta áll a termelők rendelkezésére.

Korai fejes káposzták között az új F1 csapat tagjainak szerepe tovább nőtt. A Lauda F1 a legkorábbi fóliás, míg a Rosberg F1 a fóliás, illetve korai szabadföldi termesztési időszakban jelent kitűnő megoldást. A Toreador F1 új nyári fajta az idei évben is kiválóan szerepelt, köszönhetően a magas tripsz és baktérium elleni toleranciájának. Ez a fajta széles spektrumban, tavasztól őszig használható, illetve frissfogyasztása és savanyítása is lehetséges, így egy igazi univerzális fajta lehet belőle. A 80 napos tenyészidejével, 2-3 kilogrammos fejméretével ideális az áruházláncok számára is.

Rádi László, a cég termékmenedzsere elmondta: a karfiolfajták között áttörést értek el idén. A legújabb hazai nemesítésű Kamino F1 és Padme F1 fajták jól tartották a tenyészidejüket a nyári időszakban. A kifejezetten magas éjszakai hőmérsékletek ellenére a termés szép, rózsaminőséggel párosult. A kelkáposztapiac újdonsága a Dakota F1, amely mind nyáron, mind ősszel biztonságosan termelhető. A szép fodrozottságú, nagy fejméretű fajta a 2021-es évben mindenhol jól szerepelt.

Egyre népszerűbb ez a zöldség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában