újraindítás

2021.10.05. 14:18

Politikai motivációtól hajtva lassítják a gazdasági helyreállítást

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását és a gazdasági újraindítást célzó magyar program minden tekintetben megfelel a korábban lefektetett alapelveknek, elfogadását politikailag motivált európai bizottsági felvetések lassítják – jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően kedden.

A pénzügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország szerint az Európai Bizottság a magyar program elfogadásának késleltetésére olyan kifogásokat talál, amelyek nem illeszkednek az elfogadáshoz szükséges keretrendszerbe. Mint emlékeztetett, az Európai Bizottság júliusban a döntését szeptember 30-ig ígérte, ez azonban a mai napig elmaradt.

– Nincs olyan szempont, ami a magyar program elfogadásának késleltetését indokolhatja – mondta.

Az európai gazdaságok újraindításának kérdésével kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország szerint nagy felelőtlenség, hogy az Európai Bizottság számos uniós ország gazdasági helyreállítást célzó programját nem hagyta jóvá. A jóváhagyás elmaradása különösen akkor rendkívüli felelőtlenség, amikor ezek között az országok között olyanok is vannak, amelyek már 2021 második felére elérték a járvány előtti gazdasági teljesítményüket – közölte.

Európának szüksége van arra, hogy a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyásáról szóló döntések gyorsan megszülessenek.

A késlekedés azt jelenti, hogy az Európai kontinens, benne az Európai Unió lemarad azokkal a gazdaságokkal szemben, amelyek jóval gyorsabban képesek az újraindulásra – mondta Varga Mihály.

– A magyar kormány lépett, nem engedi meg, hogy csússzon a helyreállítási programja elindítása, ugyanis fontos gazdasági, zöldítési, oktatási, egészségügyi fejlesztésekről van szó – fogalmazott Varga Mihály.

A magyar gazdaság lehetőségei lehetővé teszik a programok elindítását.

A kormány sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre, ezzel 4,5 milliárd eurót (mintegy 1600 milliárd forint) gyűjtött be a magyar állam. Mindezek elegendő forrást biztosítanak ahhoz, hogy a programok indulása ne szenvedjen késedelmet, függetlenül az Európai Bizottság döntéshozatalától – közölte.

A rezsicsökkentés kapcsán elfogadott jogszabályok védik a magyar lakosságot.

Magyarország szerint a nehéz helyzetbe került háztartásokat meg kell segíteni, a rezsicsökkentésre talált magyar megoldás a működőképes. Amennyiben azonban az energiaárak hosszútávon magasan maradnak, olyan további lépésekre lesz szükség a beruházások és a fejlesztések támogatására, amelyek egyszerre képesek segíteni a klímavédelmet és az energiaárak csökkentését – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában