a munka világa

2021.11.13. 07:33

A fiatalok számára továbbra is az alapbér a legfontosabb a munkahelyválasztásnál

A 19-28 éves korosztályban nem változtak a pandémia hatására átalakult prioritások: a munkahelyválasztásnál az alapbér továbbra is a legfontosabb tényező, ezt követi a munkaidő feletti kontroll, azaz a rugalmas és kiszámítható időbeosztás – közölte a PwC Magyarország.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A PwC Magyarország idei munkaerőpiaci-preferencia kutatásában 29 600, 16 évnél idősebb diákot, hallgatót és munkavállalót kérdezett meg online felmérésében arról, hogy milyen tényezők és juttatások meghatározóak számukra, milyen elvárásokat fogalmaznak meg a munkaadókkal szemben.

A válaszok alapján az alkalmazottak és az álláskeresők számára megnőtt a közvetlen kollégák és a vezetési stílus fontossága, e tényezők a negyedik és az ötödik helyen állnak a 2021-es összesített rangsorban a fiataloknál. A tapasztaltabb munkavállalók számára még ennél is fontosabb a közvetlen vezető személye – ők a harmadik legfontosabb tényezőként nevezték ezt meg.

A munkahelyválasztási preferenciák rangsorában 11. helyen áll az otthoni munkavégzés lehetősége. A kutatás alapján a 28 év felettiek számára a távmunka lehetősége kiemelten fontos, míg a fiatalabbaknak előnyös lehet az irodai munkavégzés, hiszen segíti őket a tanulásban, kapcsolatépítésben. Ugyanakkor ők sem térnének vissza egy olyan vállalathoz, amely úgy dönt, hogy nem alkalmazza többé a home office lehetőségét – áll a közleményben.

A felméréshez kapcsolódik a fiatalok válasza alapján a legvonzóbb munkahely kiválasztása is, az idén az OTP Bank kapta a PwC 2021 Legvonzóbb Munkahelye Díjat.

Iparági felosztásban autóipari gyártó kategóriában az Audi Hungaria, energetikában a Mol, az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) kategóriában a Coca-Cola, a gyártó vállalatok közül a Bosch csoport, a gyógyszeriparban a Richter, a kiskereskedelemben az Aldi Magyarország, a pénzügyi szektorban az OTP, a szolgáltatóközpontok közül a British Petroleum (BP), a technológiai vállalatoknál a Microsoft Magyarország, a telekommunikációban pedig a Magyar Telekom a legvonzóbb munkahely a PwC Magyarország közleménye szerint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában