Agrártámogatások

2021.11.03. 18:48

Közel 120 milliárd forint már eljutott a gazdálkodókhoz

A gazdák és megbízottjaik többsége hihetetlenül gyorsan végzi a hiánypótlásokat, küldi be, ha szükséges, az adatpótlást. De még mindig akadnak, akik a mostani kritikus időszakban sem figyelik elektronikus leveleiket és ügyfélkapus tárhelyüket. Utóbbiak eleshetnek a támogatástól.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

November elsejéig már összesen közel 120 milliárd forintot fizetett ki az egységes támogatásra jogosultaknak előlegként a Magyar Államkincstár – tájékoztatta az Agroképet az Agrárminisztérium.

Az adott időpontig a következő jogcímeken történt kifizetés:

  • területalapú támogatás: 74 milliárd 773 millió forint
  • fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás: 505 millió 307 ezer forint
  • kisgazda támogatás: 2 milliárd 123 millió forint
  • termeléshez kötött hízottbikatartás támogatása: 762 millió 487 ezer forint
  • termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatása: 14 milliárd 857 millió forint
  • VP-M08.5.1-Erdőszerkezet-átalakítás támogatás: 677 millió forint
  • VP-M10.2.1-Őshonos állatok-in situ támogatás: 10 millió 400 ezer forint
  • Zöldítés támogatás: 26 milliárd 71 millió forint
  • Adategyeztetéssel 7191 ügyfél volt érintett. Október végéig 6323 ügyfél vette át a végzést és 4 328-an már be is adták az adategyeztetést.

    Tekintettel arra, hogy minden egységes kérelmet benyújtó ügyfél rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, az adategyeztetésre felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldték ki idén is. Ez azt jelenti, hogy – a saját ügyfélkapus benyújtástól eltekintve – nem az érintett gazdák, hanem a képviselőik (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapják meg a végzéseket. A végzések így gyorsabban elérnek az ügyfelekhez, nem kell a postai kézbesítésre várni, továbbá a kamarai meghatalmazottak is igyekeznek mihamarabb tájékoztatni az ügyfeleket. Mindenkit igyekeznek értesíteni az adategyeztetéssel kapcsolatos teendőkről, hogy időben tudjanak rá reagálni.

    A szaktárca tájékoztatása szerint ennek ellenére sajnos még mindig vannak olyan ügyfelek, akik nem figyelik az e-mail-fiókjukat és az ügyfélkapus tárhelyüket, így nem veszik át rögtön és nem reagálnak azonnal a végzésre.

    Magyarország az elmúlt évekhez hasonlóan az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól, vagyis október 18-tól előleget fizet a gazdálkodónak. Idén a gazdálkodók 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. A tárcavezető beszámolt arról, hogy ebben az évben is sikerült elérnünk az Európai Bizottságnál, hogy emelt előlegfizetés váljon lehetővé. Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál – mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása – maximum 85 százalék lehet.

    A gazdálkodók által idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstár december 31-ig az előleget, az előlegfizetés lezárulta után december 1-jét követően – fizethető részfizetéseket is beleszámítva – mintegy 262 milliárd forintot fizet majd ki. Ebből a tervek szerint a közvetlen támogatások előlegeként több mint 185,2 milliárd forint, míg részfizetésként 76,4 milliárd forintot fizet ki idén a Kincstár. Ezen felül terület- és állatalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetésre is lehet számítani, év végéig ezeken a jogcímeken a tervek szerint 46 milliárd forint kerül a gazdálkodókhoz.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában