Pályázat

2021.11.29. 09:43

Közel 6900 elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv kiemelt célja a közlekedés zöldítése, ennek érdekében indította el a tárca a környezetkímélő kerékpározásra ösztönző kiírást is.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium hétfői közleményében.

Az államtitkár hozzátette: a Klíma- és természetvédelmi akcióterv kiemelt célja a közlekedés zöldítése, ennek érdekében indította el a tárca a környezetkímélő kerékpározásra ösztönző kiírást is.

A tizenkettedik fordulóval a közelmúltban lezárult felhíváson nyertesek közel ötezer pedálszenzoros kerékpár megvételéhez kapnak fejenként legfeljebb 90 ezer forintos hozzájárulást. A programnak köszönhetően további több mint 1900 nyomatékszenzoros biciklihez legfeljebb 150 ezer forinttal olcsóbban jutnak hozzá új gazdáik.

Schanda Tamás elmondta: „A pályázat fő küldetése, hogy az autóval munkába járók a tisztább biciklik nyergébe üljenek át. Az új járművek testmozgásra bátorítják azokat is, akik számára túlzott megerőltetést jelentene a rásegítés nélküli kerekezés. A teremtett világ védelme mellett így a vásárlások megkönnyítésével a nyertesek egészségéért is teszünk.”

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ITM a környezetbarát közlekedési módok térnyerését gyorsítja fel a Zöld Busz Programmal is. Az elektromos autóbuszok forgalomba állításával a 25 ezer feletti lélekszámú településeken csökken a zaj- és levegőszennyezés. A tisztább, csendesebb és a kerékpároknak köszönhetően kevésbé zsúfolt utcák javítják a városi életminőséget. A kormány már összesen több mint 20 milliárd forinttal ösztönözte a tisztán elektromos járművek beszerzését.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázat döntési listái az IFKA honlapján érhetők el.

Borítókép: Egy érdeklődő biciklizik az elektromos rásegítésű kerékpárok átadásán az MVM Csoport Szentendrei úti székházában 2021. augusztus 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában