csökkenő aggodalmak

2021.11.10. 17:17

Növelik a szállítást az oroszok, elkezdett csökkenni a gázár Európában

Oroszország növelni kezdte gázszállításait Európába Lengyelországon és Fehéroroszországon át, ami enyhített az aggodalmakon a téli nagy fogyasztás előtt, ennek hatására csökkenni kezdett az energiahordozó nagykereskedelmi ára.

A múlt heti alacsony orosz gázexport, valamint a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken három napig tartó reverz szállítás miatt romlottak az ellátási kilátások Európában, ez pedig azzal járt, hogy emelkedett az ipari és a lakossági gázár.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október végén arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tározókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai – ausztriai és németországi – földalatti tározóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

A Gazprom hétfőn este kezdte el ismét a gáz továbbítását Európába, ottani gáztározóiba.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében megawattóránként 64,35 euróra, november 2. óta a legalacsonyabbra süllyedt a földgáz ára szerdán dél körül, ami 8 százalékos áresés a keddi záróértékhez viszonyítva.

A 26 ország 67 földgáz-infrastruktúra (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyós földgáz terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) szerdán közölt adatai szerint az európai gáztározók töltöttségi szintje átlagosan 75,6 százalék volt hétfőn az egy évvel korábbi 93,9 százalékkal szemben. Németországban, ahol az Európai Unió gáztározó kapacitásának negyede található, a töltöttségi szint 69,9 százalék volt az egy évvel korábbi 93,3 százalék után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában