Egészséges

2021.12.29. 09:34

A szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről érkezik Magyarországra

A legtöbb Kanadából, Oroszországból és Lengyelországból érkezik, a lencse termesztése háttérbe szorult Magyarországon az utóbbi évtizedekben ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden.

 

A közleményben ismertetik, hogy a Világélelmezésügyi Szervezet, a FAO szerint 2010 óta a lencsetermesztés 4,28 millió hektárról 6,58 millió hektárra nőtt 2017-ig. A világ legnagyobb lencsetermesztő országai Kanada, India és az Egyesült Államok. Az Európai Unióban legnagyobb területen Spanyolországban termesztik a lencsét, 36 504 hektáron, de Franciaország és Görögország lencsetermesztése is jelentős.

Magyarországon az idén mindössze 284 hektáron vetettek lencsét, belföldön szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak a hüvelyes főzeléknövény termesztésével. 

A 4400 tonnás import mellett ugyanakkor csaknem 200 tonnát exportált az ország, habár ennek jelentős része reexport.

A NAK szerint Magyarországon a lencse stabil felvásárlói piaca még nem alakult ki, így az értékesítés biztonsága alacsony, az import jelentős mennyisége miatt minimális a kereslet a hazai termesztésű lencse iránt. 

Az import lencse ára a hazainál mintegy két és félszer alacsonyabb.

Az agrárkamara úgy véli, a kedvezőtlen helyzet megoldására elsősorban a növény stabil kereskedelmi pozícióit kellene kialakítani az országban, amely nagy valószínűséggel maga után vonná a kiszámítható piaci viszonyokat, ugyanis az őszi fajták termesztésével a termésbiztonság és a termőképesség egyaránt növelhető.

A lencse belföldi piaci helyzetének stabilizálásán túl a megfelelő és érdekelt feldolgozó-kapacitás kiépítése, illetve a szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatása segíthetné a lencse magyarországi újbóli elterjedését - hangsúlyozza a NAK közleményében.

Borítókép: illusztráció

Címkék#Lencse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában