Jó eredmények

2021.12.19. 15:01

Egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés

A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re - mondta el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait értékelve Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium szerdai közleményében hozzátette: 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Az idén októberben az építőipari termelés a nyers adatok szerint 14,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,1 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 19,7, az egyéb építményeké 9,7 százalékkal. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományában 6,7 százalékos növekedés mutatható ki.

Schanda Tamás kifejtette: 

"A kormány kiemelt ágazatként kezeli az építésgazdaságot, amely nagyban előmozdítja a gazdasági növekedést. A családok otthonteremtésében nélkülözhetetlen szektorban a vírusválság ellenére is élenjáró mértékben nőtt a foglalkoztatás. 

A hazai cégeket elsősorban a 2018-ban indított "ÉPÍTŐ" támogatási programsorozattal segítjük hozzá ahhoz, hogy képesek legyenek eleget tenni a növekvő megrendelői igényeknek. Az eddigi öt kiírás keretében közel félezer hazai kis- és középvállalkozás kapott összesen több mint 33 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A következő két évre rendelkezésre álló további 24 milliárd forintos keretösszeg új elemként az iparági duális képzés megerősítésére és az ágazati digitalizáció felgyorsítására is fordítható."

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában