Infografikával

2022.01.02. 10:00

Erőteljes gazdasági növekedés és javuló egyensúlyi mutatók várhatóak a következő években

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye az első három negyedévben 7,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult – írta közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A minisztérium szerdán közzétett – 2021-2025 közötti időszakra szóló – makrogazdasági és költségvetési előrejelzésében magas ütemű gazdasági növekedéssel és folyamatosan javuló, a korábban feltételezetteknél kedvezőbb egyensúlyi mutatókkal számol.

A PM közleménye szerint az idei év egészében 6,4 százalékos, jövőre 5,9 százalékos növekedés várható, amelyet fokozatosan javuló államadósság-ráta és mérséklődő költségvetési hiány kísér majd.

A kormány gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedéseinek fókuszában az állt, hogy hazánk mielőbb visszaállhasson a korábbi növekedési pályájára - szögezte le a tárca. Hozzátette: az év végére egyértelművé vált, hogy a gazdaság újraindítása sikeres, a magyar gazdaság mára meghaladta a járvány előtti teljesítményét. Előretekintve, az idei év egészében 6,4 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék, míg jövőre 5,9 százalékkal, majd 2025-ig minden évben 4 százalék felett erősödhet a magyar gazdaság.

Ezzel párhuzamosan az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya ismét csökkenő pályára áll, az idei évre várható 79,9 százalékos szintről 2025-re 69,3 százalékra javulhat. A gyors újraindításnak köszönhetően a költségvetési hiány a korábban feltételezettnél jelentősebb ütemben csökkenhet, így a jövő évi 4,9 százalékról 2025-re 1,5 százalékra javulhat a GDP-arányos deficit.

A hiány és az államadósság csökkentését a PM szerint segíti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni. Így a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben olyan beruházások átütemezésével, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme ezt lehetővé teszi. Az egyensúlyi mutatók javításával Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben, erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése. A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is – írták.

A 2021-2025-re vonatkozó makrogazdasági és költségvetési előrejelzés elérhető a kormany.hu weboldalon – olvasható a PM közleményében.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában