Rekordot döntött a foglalkoztatás

2022.01.05. 13:36

Idén negyvenötezerrel többen dolgoznak, mint tavaly ilyenkor

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiacon megjelenő kedvező tendenciák a kormányzati támogatásoknak, intézkedéseknek köszönhetők.

A magyar munkaerőpiacon kedvező tendenciák mutatkoznak, a munkaerőpiac stabil helyzete állandónak tekinthető, ezek mögött kormányzati támogatások, intézkedések sora húzódik - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH szerdán tette közzé, hogy tavaly novemberben a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 677 ezer volt, 10 ezerrel kevesebb az előző havinál, de 45 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A szeptember-novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 687 ezret tett ki, 70 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 74,0 százalékos volt. A munkanélküliek száma 179 ezer volt tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A tavaly szeptember-novemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt.

Bodó Sándor kiemelte, hogy jelentős kormányzati beruházások mellett a munkahelyek megtartására és újak teremtésére állami támogatási programok indultak, amelyek többszáz ezer főt érintettek. Ezek a programok azt szolgálták, hogy a munkaerőpiacon a stabil helyzet állandóvá váljon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy havi viszonylatban 45 ezer, negyedéves viszonylatban 88 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökkent, a vizsgált időszakban 4 ezerrel.

Bodó Sándor úgy fogalmazott, hogy a magyar munkaerőpiac jó állapotban van, a versenyszféra tudja fogadni a munkavállalókat.

Elmondta, rekordot ért el a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája, amely elérte a 74 százalékot, az előző évhez képest itt 1,6 százalékos, 2010-hez viszonyítva 16,3 százalékos a növekedés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,6 százalék szemben az európai uniós 6,6 százalékkal. Magyarország európai uniós viszonylatban is jól áll - jelentette ki az államtitkár.

Bodó Sándor szólt arról is, hogy a legfrissebb adatok szerint a regisztrált álláskeresők száma 241 373 fő, a 15-24 éves korosztály esetében 6,5 ezerrel kevesebb, mint az előző időszakban volt.

Az ITM államtitkára kitért arra, hogy 2010 óta a legjobban a feldolgozóiparban nőtt a foglalkoztatás, ami mintegy 190 ezer munkavállót jelent. Az építőiparban és a szakmai-tudományos tevékenységben mintegy 90-90 ezerrel bővült a létszám. Az informatika területén is egyre többen dolgoznak, itt 72 ezer a létszámbővülés, a humánegészségügyben is 54 ezerrel emelkedett a dolgozók száma 2010-hez képest.

Az államtitkár szerint a munkaerőpiacon átrendeződés van. Vannak ágazatok, amelyek a vírusjárványt könnyebben vészelték át, esetenként megerősödve jöttek ki, és vannak olyan területek, amelyeknél több kormányzati segítségre volt szükség, ami időben meg is érkezett - mondta Bodó Sándor.

Borítókép: A MegaWatt Villamosipari Kft. üzeme a nyergesújfalui ipari parkban 2021. július 15-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában