Paks II

2022.01.27. 18:57

Szijjártó: atomenergia nélkül lehetetlen elérni az európai és a globális klímacélokat

Atomenergia nélkül lehetetlen elérni az európai és a globális klímacélokat – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán, miután tárgyalt Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel az atomenergiát érintő európai szabályozásról.

A bejegyzés szerint egyetértettek abban, hogy atomenergia nélkül lehetetlen elérni az európai és a globális klímacélokat.

Mi, magyarok a Paksi Atomerőműnek nagymértékben köszönhetjük azt, hogy a világ azon 21 országa közé tartozunk, amelyek a GDP-jük növelésével párhuzamosan tudták és tudják csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az új atomerőmű blokkok építésével évente 17 millió tonna károsanyag-kibocsátást lehet majd megelőzni.

Jó hírnek nevezte, hogy az Európai Unióban a franciák vezetésével erős szövetség jött létre annak érdekében, hogy Brüsszel fenntarthatónak és környezetkímélőnek ismerje el az atomenergiát.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Alekszandr Novakot arról is tájékoztatta, hogy szerdán a Roszatom vezetésével elfogadták a paksi építkezés következő hónapjainak menetrendjét, és amennyiben a folyamatban lévő engedélykérelmek sikeresek lesznek, úgy májusban a beruházás átléphet a második, úgynevezett létesítési fázisba.

A külgazdasági miniszter bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel már hosszú évek óta dolgozik együtt, jó személyes kapcsolat jött létre közöttük, ami sokat segített a hosszútávú gázvásárlási szerződés megkötésekor.

Ha a megállapodás nem jött volna létre, akkor ma Magyarország ugyanúgy szenvedne az energiaellátási válságtól, mint Európa számos országa. Az orosz szállítások azóta is folyamatosak és szerződésszerűek, ezzel 15 évre biztosítják hazánk biztonságos gázellátását – írta Szijjártó Péter.

Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában