Óriási különbségek

2022.02.14. 14:17

Magyarországon januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak

A végfelhasználói árak nemzetközi összehasonlítása szerint a vizsgált európai fővárosok közül Budapesten kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, az áram pedig Belgrád után itt a legolcsóbb.

Magyarországon januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak, Európa számos országa viszont jelentős drágulással kezdte az évet - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.

A végfelhasználói árak nemzetközi összehasonlítása szerint a vizsgált európai fővárosok közül Budapesten kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, az áram pedig Belgrád után itt a legolcsóbb. Az uniós átlaghoz képest Magyarországon a villamosenergia ára 60 százalékkal alacsonyabb, a gáz pedig a negyedébe se kerül - írták.

A januári adatok alapján kiugró arányú, 133 százalékos áremelkedését mutatnak a német főváros földgázárai. Bukarestben 45 százalékos, Bécsben 40 százalékos volt az év eleji drágulás. Az áramért decemberhez képest Bukarestben 46 százalékkal, Berlinben 38 százalékkal kellett többet fizetni - tették hozzá.

A MEKH összehasonlító táblázatai szerint a gázár rangsorát Amszterdam vezeti kilowattóránként több mint 24,24 eurocenttel. Budapest 2,79 eurocenttel lett a legolcsóbb. A villamos energia Berlinben a legdrágább, kilowattóránként több mint 50 eurocent, míg a magyar fővárosban 10,32 eurocent.

A MEKH hangsúlyozta, hogy a belföldi árakat jogszabályok rögzítik, a magyar fogyasztókat tehát védi a rezsicsökkentés a nemzetközi áremelkedésektől. A korábbi összegzések a hivatal honlapján olvashatók.

A közlemény szerint a vizsgált országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait a finn VaasaETT gyűjtötte össze. Az összehasonlítás a 27 uniós tagállam fővárosára, valamint Belgrádra és Londonra terjed ki.

Borítókép: illusztráció

Címkék#energiaár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában