Statisztika

2022.03.19. 07:00

3,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése januárban

Az építőipar termelése 3,3 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, a decemberinél 6,3 százalékkal volt kisebb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben 29,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz mérve, tavaly pedig 13,3 százalékos növekedést mutatott az előző évihez viszonyítva. A januári növekedési ütem tavaly április óta a legszerényebb, amikor viszont 5,2 százalékkal visszaesett a termelés éves összevetésben.
   

Idén januárban a két építményfőcsoport közül az épületek építése 0,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 12,9 százalékkal emelkedett.
   

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,7 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 10,4 százalékkal nagyobb lett a termelés. A speciális szaképítés 3,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
   

A januárban megkötött új szerződések volumene 11,7 százalékkal növekedett, ezen belül a magasépítési munkákra kötött szerződéseké 49,7 százalékkal emelkedett, a mélyépítésre vonatkozóké 39,8 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 6,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 15,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában