Fontos a vízgazdálkodás fejlesztése

2022.03.09. 16:10

A válságok nem feledtethetik el a hosszabb távú globális kihívásokat

Az elmúlt évek sorozatos válságai nem feledtethetik el a hosszabb távú globális kihívásokat, ezért a magyar kormány kiemelten támogatja a vízgazdálkodási beruházásokat – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Oroszlányban.

A tárcavezető a SUEZ Water Technologies & Solutions kapacitásbővítő beruházásának átadásán vett részt, amelynek nyomán a legnagyobb európai víztisztító membrán-gyártó kapacitás létesülhet Magyarországon. A francia vállalat 2019-ben jelentette be 9,6 milliárd forintos fejlesztését, amely 2024 szeptemberéig valósul meg, és 1,7 milliárd forintos állami támogatással 85 új munkahelyet teremt Oroszlányban.

 

Beszédében Szijjártó Péter kijelentette, hogy a vízellátással kapcsolatos egyre súlyosabb problémák a világ talán valamennyi nemzetét összekötik, például a klímaváltozás negatív hatásainak jelentős része is ezen keresztül jelenik meg.

 

Olyan időszakot élünk, amikor számos kihívással kell párhuzamosan szembenéznünk (...) Ezek azonban nem szabad, hogy elfeledtessék velünk a hosszabb távú globális kihívásokat – fogalmazott.

 

Rámutatott, hogy a világ népességének 90 százaléka olyan helyen él, ahol gyakoriak az árvizek, mintegy négymilliárd embernek pedig évente legalább egy hónapig vízhiánnyal kell szembenéznie. Ráadásul – szavai szerint – a vízfelhasználással kapcsolatos konfliktusok akár fegyveres konfliktussá is alakulhatnak.

A miniszter aláhúzta, hogy a kormány kiemelt támogatást nyújt azokhoz a beruházásokhoz, amelyek előremozdítják a vízgazdálkodást, hogy így Magyarország minél hatékonyabban tudjon hozzájárulni a nehézségek kezeléséhez.

 

Mint mondta, világszerte számos magyar vízgazdálkodási beruházás van folyamatban, ugyanis hazánk technológiai megoldásai egyedülállóak. Hozzátette, hogy Magyarországon a szennyvíz 90 százalékát megtisztítják, így az innen kilépő folyók tisztábban hagyják el az országot, mint ahogy érkeztek.

A most átadott beruházás kapcsán pedig kiemelte, hogy a cég termékeinek 99 százalékát exportálják, ami a versenyképességet mutatja, s hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság tavaly kiviteli rekordot döntött.

 

Szijjártó Péter végezetül arról számolt be, hogy a francia vállalatok a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, az itt jelen lévő 550 cég több mint ötmilliárd eurót fektetett be, és nagyjából 40 ezer embernek ad munkát.

 

Továbbá arra is kitért, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelem értéke 8,7 milliárd euró volt, ebből a Franciaországba irányuló magyar export ötmilliárd eurót tett ki. Mindkét adat rekordnak számít – tette hozzá.

 

A SUEZ bizonyos üzletágait – így az oroszlányi gyárat is – felvásárolta a szintén francia Veolia, amely több mint háromezer helyi alkalmazottjával a magyar energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője. A SUEZ Water Technologies & Solutions Hungary Kft. elsődleges piaci területei közé tartozik az ivó- és ipari vizet előállító, illetve a szennyvíztisztító berendezések gyártása, továbbá az ENSZ békefenntartó csapatainak és a NATO erőinek kiszolgálása.

Borítókép: Szijjártó Péter (Máthé Zoltán/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában