Erdőgazdálkodás

2022.03.19. 13:33

Folyamatosan nő a fával borított terület Magyarországon

Folyamatosan nő az erdővel, az erdei fával és cserjével borított terület Magyarországon, aránya a nemzeti erdőleltár adatai szerint már 25,4 százalék - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Zambó Péter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az erdőterület növelése és az erdőgazdálkodás fenntarthatósága iránt. 

A 2019-ben elindított Országfásítási programban 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályáztak a gazdák 

- mondta.   

A fásítást különböző kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például 680 hektár új erdőt telepítettek, a Településfásítási programban pedig 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek - ismertette az államtitkár.
   

Zambó Péter fontosnak nevezte a növekvő erdőterület fenntartható módon történő kezelését. Elmondta, hogy 100 ezer hektárral nőtt a nem vágásos üzemmódban kezelt erdők területe 2009 óta.
   

Felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás miatt a környezeti tényezők megváltozása fenyegeti az erdőket. Egyre több az aszályos időszak, és veszélyes egyes növényfajok, illetve károsítók gyors elterjedése, mindezek ellen az erdők biológiai változatosságának növelésével védekeznek.
   

Az államtitkár kiemelte, hogy 

a fa stratégiailag fontos, megújítható nyersanyagforrás, amiből Magyarország jelentős, egyre növekvő tartalékokkal rendelkezik.
   

Zambó Péter kitért arra is, hogy felértékelődött az erdők egészségvédelmi szerepe. Mint mondta, a járványhelyzet rámutatott, hogy helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus jelentős fejlesztése. 

Országszerte 25-30 százalékkal nőtt az erdők látogatottsága, az állami erdőgazdaságok által működtetett és fejlesztett ökoturisztikai infrastruktúra segítségével az erdőket évente 40-50 millió látogató keresi fel.
   

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora bejelentette, hogy az egyetemen csaknem kétmilliárd forintos kutatási program indul, hogy a klímaváltozás elleni fellépés keretében vizsgálják az erdőalapú gazdaság gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. A kutatási programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tématerületi kiválóság programjának támogatásával indítják.
   

A 150 szakember közreműködésével megvalósuló projekt célja, hogy az erdőalapú gazdaság területén valós megoldási lehetőségeket kínáljon a klímaváltozás kihívásaira. Ehhez új, egységes rendszerben szemléli az erdőgazdálkodás, a faipar, a közgazdaságtan és a társadalomtudományok szempontjait.
   

A projekt célkitűzéseit bemutatva Borovics Attila, a SOE Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója egyebek mellett kifejtette: nemzetgazdasági és klímavédelmi szempontból is indokolt annak a vizsgálata, hogy a szénmegkötési kapacitás megőrzésétől kezdve a biogazdaság fejlesztéséig milyen, a gyakorlatban is alkalmazható lehetőségek vannak az erdők fenntartható hasznosítására. A projekt keretében olyan innovációkkal is foglalkoznak, mint a szárazságtűrő fafajok anyagát feldolgozó fejlesztések, a zöld hő előállítása vagy a faalapú építőanyagok és szigetelőanyagok fejlesztése.
   

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben nyilvánította az Erdők Nemzetközi Napjává március 21-ét.

Borítókép: Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára (j2) Pilismaróton, faültetésen 2021. december 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában