Irány Afrika! fórum

2022.03.03. 17:36

Magyarország és Törökország közös gazdaságfejlesztési programokat indít Afrikában

Magyarország és Törökország közös gazdaságfejlesztési programokat hajt végre Afrikában, amelyektől a helyi életkörülmények javulását, ezáltal pedig a migrációs nyomás csökkentését várják - jelentette ki csütörtökön a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Mehmet Mus török kereskedelmi minisztert Budapesten.

 Az "Irány Afrika" magyar-török üzleti fórumon Szijjártó Péter hangsúlyozta: támogatni kell Afrikát abban, hogy a kontinens népességmegtartó ereje lépést tudjon tartani a népesség növekedésével.

Szavai szerint 

helyben kell segíteni, hogy a földrész országai be tudják csatornázni rendkívüli erőforrásaikat a gazdaságba, és oly mértékben javítani tudják az életkörülményeket, hogy az emberek számára reális opció legyen az otthon maradás.

"Afrikának nem gyarmatosító szellemre, nem kioktatásra, nem okoskodásra van szüksége, hanem kölcsönös tiszteleten alapuló, kölcsönös hasznot hozó együttműködésre" - fogalmazott.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Magyarország az elmúlt években tizenhatra növelte képviseletei számát Afrikában, eközben másfél milliárd dollárra emelkedett a kontinens országaival bonyolított kereskedelem értéke, valamint a kormány 2,6 millió dózis koronavírus-vakcinával segítette a járvány elleni védekezést.

Kiemelte továbbá, hogy évente 1200 felsőoktatási ösztöndíjat biztosítanak afrikai diákok számára Magyarországon, ahol jelenleg 2336-an afrikai hallgató tanul valamilyen ösztöndíj-programmal.

Illetve bejelentette, hogy a magyar és a török Eximbank viszonbiztosítási megállapodást kötött egy százmillió dolláros hitelkeret biztosításával, ami lehetővé teszi a két ország vállalatainak összehangolt pénzügyi támogatását az afrikai projektek esetében. Ennek kapcsán példaként hozta fel azt a várhatóan nyáron meginduló projektet, amelynek keretében magyar és török cégek közösen onkológiai központokat építenek Ghánában.

A miniszter rámutatott, hogy 

a magyar Eximbank már jelenleg is 1,2 milliárd eurónyi finanszírozással van jelen Afrikában, de kész a hazai cégek további támogatására.

Végezetül pedig arról beszélt, hogy a válság ellenére tavaly tripla rekordot döntött a magyar gazdaság, amiben fontos szerepet játszott a magyar-török kereskedelmi kapcsolat is. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 15 százalékos növekedéssel 2021-ben megközelítette a négymilliárd dollárt, ami csúcsnak számít.

"Nekünk a Törökországgal, török gazdasági szereplőkkel való együttműködés biztonságtudatot ad, mert amikor a törökökkel működünk együtt, akkor barátokkal működünk együtt, egy erős világgazdasági szereplővel, aki mindig is korrekt és megbízható partnernek bizonyult" - mondta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában