Felsőoktatás

2022.03.30. 16:00

Palkovics: 200 milliárdos fejlesztést kap húsz egyetem

Palkovics László közölte, a kormány a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére, ennek első ütemében jutnak a 200 milliárd forinthoz modellváltó és állami intézmények. A támogatásból már előkészített projekteket finanszíroznak, az erről szóló szerződéseket még a héten aláírják.

A támogatásból részesül például a műszaki egyetem, az Andrássy egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a négy orvosképző egyetem, valamint az Óbudai, a Miskolci, a Pannon, a dunaújvárosi és a táncművészeti egyetem is – sorolta a miniszter.

Palkovics László felidézte, a kormány 2014-ben tűzte célul a felsőoktatás megújítását, egy rugalmasabb fenntartói modell kialakítását, ennek részeként tavaly 

21 állami egyetem ment át modellváltáson, azok finanszírozását a két és félszeresére emelték. 

Ezen túlmenően 

a kormány az idén a GDP majdnem két százalékát fordítja az egyetemek fenntartására, 

illetve fejlesztésére, ezzel pedig Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik – hangoztatta a miniszter.

Palkovics László elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek első öt százalékába.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatót tart 2022. március 30-án / MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában