Munkaerőpiac

2022.03.23. 09:13

Palkovics László: a magyar foglalkoztatási ráta jelentősen növekedett az elmúlt tíz évben

Magyarországon a foglalkoztatási ráta jelentősen növekedett az elmúlt tíz évben a járványhelyzet ellenére is - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden a magyar tulajdonú WHC csoport budapesti sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy a cégcsoport többségi tulajdont vásárolt a Heads Adriatic cégcsoportban, az Adria régió egyik meghatározó HR-vállalatában.

A miniszter felidézte, hogy Magyarországon 2010-ben 3,7 millióan, tavaly már 4,7 millióan dolgoztak, a járvány idején pedig  - 2019. utolsó negyedéve és 2021. II-III. negyedéve között - a magyar foglalkoztatási arány nőtt a legjobban Európában.
   

A tárcavezető kiemelte: 

a cél a teljes foglalkoztatottság elérése, most a foglalkoztatási ráta 73 százalék, ha ez a mutató eléri a 80 százalékot, az már teljes foglalkoztatottságot jelent.
   

A tárca vezetője kitért arra, hogy a magyar munkaerőpiac egyre inkább átstrukturálódik, a vírusválság alatt a kevésbé jól működő ágazatokból a munkavállalók átmentek más területekre, például a tudományos kutatás, a műszaki fejlesztés, az informatika területén.
   

Palkovics László ismertette, a kormány többek között bértámogatást adott a kutatás-fejlesztés területén dolgozók foglakoztatásához, ami azt is eredményezte, hogy 2010-hez képest kétszer több, mintegy 60 ezer kutató, fejlesztő szakember dolgozik Magyarországon. Hasonló tendencia mutatkozik az IT-területen is, az információ és kommunikáció ágazatban dolgozók száma 2021 végére elérte a 170 ezret, míg 2010-ben még 100 ezer alatt volt ez a szám.  
   

A WHC csoport az innovációs tárca fontos stratégiai partnere, a minisztérium és a Zala megyei alapítású cég közös munkacsoportja rendszeresen egyeztet a foglalkoztatási helyzet további javítását szolgáló lehetőségekről - mondta Palkovics László.
   

Berta Péter, a WHC csoport ügyvezetője elmondta, a 32 éves cégcsoportjuk és a Heads Adriatic tevékenységi köre szinte teljes mértékben megegyezik, mindkét vállalat elsősorban a munkaerő-kölcsönzés, és munkaerő-közvetítés terén nyújtja szolgáltatásait. A 20 éve alapított Heads Adriatic az Adria régió hat országában - Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban, Szerbiában, Szlovéniában - van jelen, ahol 15 irodát működtet, a vállalat éves árbevétele 55 millió euró.
   

Az MTI kérdésére Berta Péter elmondta, hogy a WHC csoport árbevétele 2021-ben 25 milliárd forintot tett ki, és tíz év alatt hússzorosára növekedett. A WHC csoport 61,96 százalék tulajdoni hányadot vásárolt a Heads Adriatic cégben.
   

Marko Kolenc, a Heads Adriatic ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a WHC csoport által megvalósított akvizíció jó lehetőség mindkét cég számára, egyesíteni tudják erőforrásaikat, és kölcsönösen biztosítják a hozzáférést egymás piacaihoz.
   

A WHC közleménye szerint tizenegy magyar kirendeltségből álló magyarországi irodahálózatuk mellett jelen vannak Ausztriában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában. A mostani nemzetközi akvizíciónak köszönhetően a csoport további öt országban - Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban és Szlovéniában - is piacra lép.
   

Az 1990-ben Zalaegerszegen alakult WHC cégcsoport tevékenységi körébe tartozik a munkaerő-közvetítés, munkaerő-kölcsönzés, valamint a diák-, nyugdíjas- és kismama-szövetkezeti foglalkoztatás, HR outsourcing és bérszámfejtés. Az akvizíciónak köszönhetően a magyar vállalat Közép-Európa legnagyobb iparági szereplői közé lép a mintegy 6500 fő kölcsönzött, és 500 belsős munkavállalóval - írják a közleményben.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a WHC Csoport és a Heads Adriatic akvizíciós ügyletéről tartott sajtótájékoztatón a Crowne Plaza Budapest Hotelben 2022. március 22-én. A magyar tulajdonú WHC többségi tulajdont vásárolt a Heads Adriatic cégcsoportban, az Adria régió egyik meghatározó HR-vállalatában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában