Családvédelem

2022.05.12. 22:59

Maradnak a gazdaság prioritásai

Az idei költségvetésre is hatással van az orosz–ukrán háború. A kormány azonban továbbra is fontosnak tartja, hogy erősítse az elmúlt évek meghatározó intézkedéseit.

Kedvezőtlenebbé vált a nemzetközi környezet ahhoz képest, mint amikor tavaly az Országgyűlés elfogadta a 2022-es költségvetést. A büdzsét eredetileg dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, mérsékelt, háromszázalékos inflációval, a GDP több mint 0,4 százalékát, 233 milliárd forintot meghaladó biztonsági tartalékkal szavazták meg. Azóta a többi között elszabadultak a nemzetközi energiaárak és kirobbant az orosz–ukrán háború. A hónap végére alakul meg az új Orbán-kormány, azt követően derülhet ki, hogy lesz-e költségvetési kiigazítás, és ha igen, akkor milyen. Annyi tudható, hogy nem lesznek lakosságot érintő állami megszorítások, ahogy 2010 óta egyetlenegy évben sem voltak - írja a Magyar Nemzet.

Az idei költségvetés célja az elmúlt évek meghatározó intézkedéseinek – kiemelten a család- és a nyugdíjpolitikának –, az otthonteremtési és -felújítási programnak az erősítése. Szintén prioritás a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás fenntartása.

A kormány konvergenciaprogramja emlékeztet arra, hogy a költségvetési törvény elfogadása után a gazdaság újraindítása a tervezettnél dinamikusabban alakult, a növekedés, a foglalkoztatás, a bérek és a fogyasztás erőteljesen bővült. Emiatt a törvényben szereplőnél 1400 milliárd forinttal több adóbevételre lehet számítani. Ismert, hogy a megnövekedett mozgásteret a kabinet a vállalatokat és a családokat segítő intézkedésekre használta fel.

A kormány kiemelt célja továbbá, hogy a családokat megvédje az áremelkedési folyamatoktól, ezt szolgálja a rezsicsökkentés politikája, az üzemanyagárak rögzítése, a lakossági kamatstop, valamint egyes élelmiszerek árának rögzítése is. A konvergenciaprogram viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy idén az energiaárak növekedése miatt számolni kell a leginkább érintett (energetikai és közlekedési) állami cégek támogatásának emelkedésével.

Hasonlóan az előző évhez, kiemelt terület a honvédelem. Ezt indokolja a háborús helyzet is. A Honvédelmi Minisztérium költségvetési keretét 2017 óta a GDP arányában határozták meg. Ennek megfelelően a tárca támogatása az elmúlt években folyamatosan és jelentős mértékben nőtt. A honvédelmi kiadások az idén 2010-hez viszonyítva több mint négyszeresükre, ezermilliárd forint közelébe emelkedhetnek.

Az idei kiadásokat növelik az Ukrajnából érkező menekültek, akikről gondoskodik a magyar állam. 

A háború miatt otthonaikból kényszerűen távozók megsegítésére a források rendelkezésre állnak, az előirányzatok a kormány jóváhagyásával túlléphetők.

A konvergenciaprogram kiemeli, hogy a kabinet támogatja a magyarországi segélyszervezetek humanitárius tevékenységét is. A menekülthullám miatt az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás és a munkavállalás területén is többletkiadások merülnek fel. A várható kiadások tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a Magyarországra érkező menekülteknek csak kis része akar itt letelepedni, ezért a költségvetési egyenlegre gyakorolt közvetlen hatás kezelhető – áll a dokumentumban.

A program végezetül kitér arra is, hogy miután a koronavírus-járványból a gazdaság a tervezettnél gyorsabban állt helyre, így az idén kevésbé szükséges a növekedés költségvetési eszközökkel történő élénkítése. Ennek ismeretében a kormány a korábban kalkuláltnál alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki. A megvalósítás érdekében – a beruházási döntések felülvizsgálatával – mintegy 755 milliárd forinttal csökkentek a tervezett kiadások.

A kabinet elkötelezett az államháztartási deficit csökkentése iránt.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában