Hőszigetelés

2022.07.19. 17:25

Így felezhető meg a Kádár-kockák energiafogyasztása

Nettó ötmillió forintos beruházás révén megfelezhető a Kádár-kockák rezsije - derül ki a hazai építőanyag gyártók által frissen kidolgozott szakmai anyagból. Mint a VG megtudta, a homlokzat és a födém hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével kiépülő termikus burokhoz szükséges anyagok gyártásához megvan a kellő hazai kapacitás. Mindez építőanyagár robbanás nélkül.

A Világgazdaság megerősített információi szerint máris összeállt egy komplett és szakmailag megalapozott javaslatcsomag, amit a hetvenes években tömegével épült, még ma is nagyrészt szigeteletlen kockaházakra (az úgynevezett Kádár-kockákra) dolgozott ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata (HÉT).

Ennek alapján még az idén akár 25 ezer családi ház korszerűsítésére is sor kerülhet, ehhez a hazai építőanyag gyártó és építőipari kivitelező kapacitás is rendelkezésre áll a  piaci szereplők szerint.

A részletes anyagban egy tipikus, 9X9 méteres Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát  a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható - összegezte Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke a megvalósíthatósági számítás lényegét.

Mint a szakértő hangsúlyozta,

az energiaválságra adható legjobb válasz a fogyasztás csökkentése, amit leggyorsabban az épületállomány szigetelésével lehet elérni.

Ezzel azok a fogyasztók is komoly, 7-8 év alatt megtérülő beruházást tudnak megvalósítani, akik teljes mértékben a rezsivédett körbe tartoznak. Akik pedig a fogyasztásuk feléért már piaci árat fizetnek majd, mert több energiát használnak fel, mint a támogatott mennyiség, ők már 5 év alatt megtakarítják a termikus burokra költött pénzt a csökkenő fogyasztás révén.

Részletes felmérés a felújítási tervekről

A magyar épületállomány 70 százaléka vagy nem szigetelt, vagy gyengén szigetelt, az elfolyó energiákat ugyanúgy közös pénzből finanszírozza a magyar költségvetés, mint a rezsicsökkentést. Az energiaigények csökkentése a legfontosabb ügyek közé emelkedett, a gyorsaság és a nagy lépték pedig makrogazdasági szintű kérdéssé vált a HÉT elnöke szerint. A hazai építőanyag gyártók tagozata ezért is szorgalmazza elsőként a termikus burok kiépítését, mert az a legolcsóbb és leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentésének. Az alternatív energiaforrások és a megújuló energia felhasználása is fontos, de az energiaigény csökkentése az alap - mondta a szakember. A Masterplast a GKI Gazdaságkutató Intézettel közösen folyamatosan és évek óta méri a lakossági felújítási tervek alakulását. Már készül egy célzott, a korábbiaknál részletesebb reprezentatív friss felmérés, ami jelzi majd, hogy mire készülnek a magyar háztartások a következő hónapokban.

A Világgazdaság teljes cikkét ITT olvashatja el.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!