Nem merül fel a közérdek sérelme

2023.04.14. 11:31

Nem indít pert az ügyészség a Vodafone-felvásárlás miatt

Egyértelmű jogi állásfoglalást fogalmazott meg az év eleji Vodafone-felvásárlás ügyében a legfőbb ügyész. Polt Péter világossá tette: nem sért közérdeket a tranzakció – derül ki a Médiapiac cikkéből.

Illusztráció/Egy telefonját használó fiatal járókelő halad el a Vodafone Group Plc., a világ legnagyobb távközlési szolgáltatója magyarországi leányvállalatának plakátja előtt a fővárosban

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A lap arról ír, hogy hosszú hetekkel az ügylet lezárása után is vet hullámokat a közéletben a Vodafone-felvásárlás. Jó példa erre az a legfőbb ügyésznek címzett írásbeli kérdés, amelyet a szocialista Tóth Bertalan terjesztett elő március közepén az Országgyűlésben. Az ellenzéki képviselő arról érdeklődött Polt Péternél, hogy az ügyészség indít-e közérdekű pert a Vodafone részben állami felvásárlása miatt.

A vádhatóság vezetője a napokban lényegre törő írásos választ adott a képviselői felvetésre. Polt Péter először rögzítette, hogy az ügyészséget a polgári törvénykönyv hatalmazza fel perindításra, mégpedig világos, egyszerre fennálló feltételek mentén. Az egyik, hogy súlyos hibában szenvedjen az adott kontraktus, a másik pedig, hogy a megállapodás miatt sérüljön a köz érdeke.

Az írásbeli kérdésben hivatkozott, a nemzeti vagyon gyarapítására irányuló tranzakció alapján a közérdek sérelme nem merül fel

– közölte Polt Péter, egyúttal megjegyezte, hogy emiatt ügyészi fellépésnek, perindításnak nincs helye.

Az Országgyűlésben is firtatott Vodafone-felvásárlásról a Médiapiac is részletesen beszámolt.

Mint ismert, 

az ügylet keretében az év elején a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, miközben a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Vodafone Magyarországban.

Az arányok kisvártatva, március végén módosultak, a két cég ugyanis részvénycsomagot cserélt egymással. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában