Kapcsolatok

2023.05.04. 18:52

Gulyás Gergely: a magyar-német gazdasági együttműködés a nehéz időszakokban is segíti a fejlődést

A magyar-német gazdasági együttműködés a nehéz időszakokban is segíti a fejlődést, a kormány ezért partnerként tekint a két ország gazdasági szereplőire - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer, DUIHK) éves közgyűlésén.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén a Budapest Music Centerben 2023. május 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Gulyás Gergely kiemelte, hogy 

Magyarországon 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak német cégek, szerepük főképp az iparban jelentős, legjelentősebb vállalataik itteni jelenléte a különlegesen erős kapcsolatok bizonyítéka. 

Befektetéseik számára Magyarország továbbra is versenyképes, kiszámítható gazdasági környezetet biztosít - tette hozzá. A miniszter szerint a két állam kapcsolatait a politikai támadások sem gyengíthetik. Magyarország a környező országokkal együtt kiemelkedő jelentőségű a német gazdaság számára, amelynek ugyanakkor a saját országában az olykor a racionalitásokkal ellentétes elvárásokkal kell szembesülnie. A világgazdasági versenyben egész Európa hátrányba került, hiszen cégei ma többszörös áron jutnak csak energiához, a kontinens pedig képtelennek látszik arra, hogy a saját érdekeit megjelenítse - fogalmazott. 

Gulyás Gergely szerint 

az idei év a belföldön működő cégek számára is nehéz lesz még, ám jövőre valószínűleg enyhíteni lehet a szigorú intézkedéseken. 

A miniszter bízik abban is, hogy a Magyarországnak járó támogatásokról sikerül megállapodni Brüsszellel, hiszen ez - mint mondta - a nyugati cégeknek is érdeke. Hozzátette: egész Európa gazdaságának káros, hogy az EU vezetése jogalap nélkül akar olyan döntéseket kikényszeríteni, amelyeket az érintett tagállamok nem fogadnak el. 

Magyarország finanszírozása az uniós támogatásoktól függetlenül biztosított, jelenleg a gazdasági környezet változása jelent inkább kihívást. 

A magas kamatok miatt egész Európában nehezebb biztosítani a beruházási forrásokat, de Magyarországon ez is könnyebb lehet 2024-re, ha az év végére 10 százalék alá csökken az infláció - hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

A DUIHK alelnöke úgy véli, hogy a világgazdaság évtizedek óta nem látott nehézségekkel szembesül. A német-magyar gazdasági kamarának ebben a helyzetben minden segítséget meg kell adnia a tagvállalatok sikeres működéséhez, és együtt kell működnie a magyar kormánnyal. Lehetnek véleménykülönbségek a felek között, de akkor sem tehetik meg, hogy ne tárgyaljanak egymással - emelte ki Achim Weinstock.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában