Energia

2023.06.05. 14:59

Koncz Zsófia: a kormány számára fontosak a klímapolitikai célkitűzések

A kormány számára fontosak a klímapolitikai célkitűzések, és büszke arra, hogy Magyarország azon kevés állam közé tartozik, amely úgy tudta csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, hogy közben a gazdaság növekedett – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Mw

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Koncz Zsófia a Budapesti Szent Ferenc Kórházban részt vett három – beteg- és vérszállításra egyaránt alkalmas – elektromos meghajtású jármű átadásán, a beszerzéshez a kormány 68 millió forintos vissza nem térítendő támogatást adott. 

Az államtitkár ismertetése szerint

2010 óta 27 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett működik a gazdaság.

2020-ban az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás az unió országait nézve a 9. legjobb érték. 

Kitért arra, hogy 

a károsanyag-kibocsátásért 14 százalékban a közúti közlekedés felel, éppen ezért tartják fontosnak a hasonló fejlesztéseket és kezdeményezéseket.

A Zöld busz programról azt mondta, a fővárosi agglomerációban tavaly tavasz óta több mint 40 elektromos busz közlekedik, és a napokban adtak át Zalaegerszegen is 11 „tiszta” meghajtású buszt. Idén áprilisban 70 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal forgalomba helyezett gépjárművek száma, ez 2020 óta négyszeres növekedés – jegyezte meg. 

Ismertetése szerint a kórház három új elektromos gépkocsija dízeles és benzines autókat „vált ki”. 

Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója azt mondta, 

mindig próbáltak olyan modelleket, megoldásokat behozni a mindennapi működésbe, ami egy »kicsit világváltoztató«.

Hozzátette, egyházi intézményként a fizikai gyógyításon kívül a lelki gyógyuláshoz is igyekeznek hozzájárulni, ebbe beletartozik a környezetre való odafigyelés is. 

Toldy-Schedel Emil arról beszélt, hogy a kórház bővítésénél is szem előtt tartották az energiahatékonyságot és a környezettudatosságot, ez pedig az intézmény – pár százezer forintos – gázszámláján is jól érzékelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában