Bulvár-celeb

2021.08.10. 20:58

Női ruhában menekült a milliókkal a budapesti bankrabló

Valószínűleg jól megtervezett volt a tegnapi XV. kerületi bankrablás. Ezt erősíti, hogy a helyiek szerint minden hónapban 10-én nagyobb összeg van a bankban, amelyért aznap mennek a vállalkozók...

Forrás: MTI / Mihádák Zoltán

A bankrabló az Origo információi szerint a menekülésre is felkészült: a férfi női ruhában menekült, szoknyában, a fején szalmakalappal. A rendőrök azonnal hajtóvadászatot indítottak, de egyelőre nem sikerült elfogniuk.

Békésen indult a reggel a XV. kerületi Kolozsvár utcában, anyukák tolták nyugodtan a babakocsijukat, mások a kutyáikat vitték el a szokásos reggeli sétára. Szinte már semmi nyoma annak, hogy

Tegnap délután, 5 és 6 óra között elözönlötték a rendőrök az utca elején lévő bankot, miután egy eddig ismeretlen személy személy kirabolta.

A bank bejárati ajtaján ma egy közlemény volt, amely szerint technikai okok miatt zárva tartanak augusztus 10. és 13. között.

A környéken rengeteg kamera van, a bank ajtaja felett is kettő van, az utca két irányába néznek, így biztos, hogy a bankrablót is felvették.

A bejárat előtt egy autóban egy fekete ruhás férfi ül. Az épületet őrzi. Egy idős asszony megpróbált bejutni a bankba. Miután nem jutott be, értetlenül nézett körbe. A férfi szólt neki, hogy zárva van a bank, mire az asszony kifejezte nemtetszését.

Komolyan? Most akkor át kell mennem egy másikba?

– tette fel a költői kérdést az asszony, majd fejcsóválva elsétált.

Itt történt a bankrablás, békésnek tűnik, de nem az...
Fotó: Csudai Sándor / Origo

 

Az egyik szomszédos üzlet dolgozója elmondta, hogy ő tegnap nagyjából fél 6-kor indult haza, de akkor még nem látott semmit, nem voltak rendőrök a bank előtt, és nem hallott semmi különöset, sikítást vagy esetleg mást.

Már otthon ültem, amikor az ismerőseim rám írtak, hogy jól vagyok-e? Én pedig nem is értettem, hogy miért ne lennék jól, hát itthon vagyok. Ezek után néztem meg a hírekben, hogy mi is történt

– mondta a férfi, aki szerint biztosan el fogják fogni a tettest, hiszen az egész környék tele van kamerával.

Békésnek hat a környék, de mégsem az

A bank túloldalán lévő üzletben dolgozó nő szintén 5 óra után, nagyjából 6 óra előtt 20 perccel indult el haza, de ő sem tapasztalt semmi különöset akkor az utcán, pedig bevallása szerint biztosan feltűnt volna neki, ha valami nem megszokott történik az utcán.

Ez azért is lehet érdekes, mert a rendőrség közleménye szerint a babkrabló 5 óra körül ment a boltba, vagyis 40 percig biztosan bent volt a bankban.

Több kamera is pásztázza a bejáratot
Fotó: Csudai Sándor / Origo

 

Nem ez az első eset itt a környéken, ezt a bankot már korábban is kiraboltak, de annak már vagy 10 éve. Viszont a múlt héten kirabolták a közeli zöldségest. Itt mindig történik valami

– magyarázta a nő, majd hozzátette, hogy nem olyan régen pedig a szomszédos pékség előtt alakult ki tömegverekedés, ahonnan egy gyereket elvittek a mentők.

A nő úgy gondolja, hogy biztosan nem véletlen, hogy éppen 9-én rabolták ki a bankot.

A vállalkozók 10-én szoktak bejönni a bankba az alkalmazottak fizetéséért, gyanítpm, arra számított, hogy egy nappal korábban több készpénz lehet a széfben

– próbált a rabló fejével gondolkodni az eladó.

Nőnek öltözve menekülhetett el a férfi

A közeli pékség előtt két férfit találtunk. Úgy tudják, hogy a rabló több millió forintot zsákmányolt.

Úgy tudom, hogy 5 millió forintot rabolt el. Egy férfi volt, de szoknyában és egy szalmakalapban menekült el

– mondta az egyikük. Később a másik férfi vette tőle át a szót, és elmondta, hogy

A rabló ahogy kilépett a bankból, jobbra fordult a Kolzsvár utcán, majd az első sarkon megint jobbra fordult, a Szent Korona útjára.

Ezen az úton nagyjából 50 méter után már zöldebb, bokros-fás a járda, valamint a baloldalon a társasházak közötti parkolókban is rengeteg a zöld terület, ahol akár át is öltözhetett.

Precízen megtervezett rablás volt

A bankok kifejezetten ügyelnek arra, hogy ellehetetlenítsék, de legalább megnehezítsék a bankrablók dolgát.

Az egyik fő szempont az, hogy csak minél nagyobb kockázattal tudjanak minél kevesebb pénzt megszerezni.

Jakab Péter bankbiztonsági szakember az Origónak elmondta, hogy a bankok nagy része már régóta használ olyan időzáras eszközöket, amelyekből nem lehet egyszerre sok pénzt kivenni.

Elég komoly késleltetésekkel lehet nagy összegekhez hozzájutni

Ezeknek a berendezéseknek pont az a lényege, hogy az alkalmazottak akaratától független, hogy mennyi időn belül lehet a bankfiókban hozzáférni a pénzhez.

A védelmi stratégia az, hogy ha egy bankfiókban nagyon hosszú idő alatt, nagyobb kockázattal csak kevés pénzhez lehet hozzájutni, akkor valószínűleg nem érdemes kockáztatni„ – magyarázza a szakértő, majd hozzáteszi, hogy pár millió forintot el lehet rabolni, ha türelmes a rabló, és van olyan szerencséje, hogy nem bukik le közben.

Bankrablás miatt zárva
Fotó: Csudai Sándor / Origo

A rendőrség közleménye, amely szerint a rabló 5 óra körül ment be a bankba, és az egyik közelben dolgozó nő emlékei alapján, vagyis hogy 5 óra 40 perckor még semmi sem történt az utcán, arra lehet következtetni, hogy 30-40 percet tölthetett a bankban.

A szakértő szerint, ha ez igaz, akkor az egy maratoni bankrablás volt, de az itthoni viszonylatban biztos, hogy rekord. Elmondása szerint egy átlagos rablás 90-120 másodpercig tart.

A bankrablónak azzal is számolnia kellett, hogy támadásjelzést adnak a le az alkalmazottak, vagy akár kívülről is észrevehették volna. Az idő múlásával a lebukás veszélye nagyon komolyan megnő.

Ez viszont azt is jelentheti, hogy nagyon profi rablóról van szó.

”Pánikgomb szinte az összes bankban van. Ennél szofisztikáltabb megoldások is vannak már, több bank videófelügyelet alatt áll, a biztonsági szolgálat emberei végig figyelni tudják, hogy mi történik. Ha valami furcsa, akkor értesítik a rendőrséget.

Van olyan szolgáltatás is, hogy rablás esetén a jelzés után elinduló rendőr már az interneten tudja nézni útközben, hogy éppen mit történik a fiókban„

– mondta a szakember.

A szakértő szerint ilyen esetekben nagyban segítheti a rendőrség munkáját a szemtanúk kihallgatása. Ha esetleg a rabló beszélt az alkalmazottakkal, akkor fontos lehet az, hogy mit mondott és hogyan, volt-e akcentusa. Ezenkívül a testi jegyeket is elmondhatják, milyen magas, nagyjából hány kiló, milyen volt a haja, volt-e bajsza, tetoválása”

– tette hozzá.

Jakab Péter biztos abban, hogy precízen meg volt tervezve a rablás, hiszen senki sem megy be úgy spontán bankba, hogy kirabolja. Általában megnézik a környezetet, a menekülési útvonalakat, hogyan lehet minél hamarabb eltűnni a hatóságok vagy az alkalmazottak látószögéből.

Nagy segítségére lehet majd a rendőrségnek az az alkalmazott, aki sokkot kapott

A rablás után a bank egyik alkalmazottja sokkot kapott, a mentősök az utcán ápolták. Gaál Viktor pszichológus az Origónak elmondta, hogy a sokkot úgy kell elképzelni, mintha az agy egy elektromos túlfeszültséget kapna. Akkora lesz a feszültség, ami nem normális, és mintha egy rövidzárlat történne.

Ilyenkor az történik, hogy van az egészséges méretű stressz, amitől jobban is teljesíthetsz, meg van az a szintű stressz, ami konkrétan egy teljes bénultságot okoz. Mint amikor az állatvilágban a nyúl ledermed, amikor egy kutya, mondjuk, elkapja. Halottnak tetteti magát„

– mondta a pszichológus.

Ilyen esetben az ember képtelen bármilyen döntést hozni, vagy akár beszélni is. A bankban sokkot kapott nőt a rendőrség biztosan kihallgatta, de Gaál Viktor szerint, amit akkor mondott, az nem biztos, hogy használható. Ezzel szemben ami nagyon fontos, az a poszttraumatikus stressz szindróma, mint ami a háborúban szokott előfordulni a katonáknál. Történik egy nagyon sokkos helyzet, és ilyenkor egy nagyon felfokozott érzelmi állapotba kerül az ember, aminek az a következménye, hogy villanófény-emlék keletkezik.

Ebben az időben mindent megjegyez az agy. Amikor 1-2 héttel olyan inger éri az embert, ami erre az emlékre emlékezteti, akkor kijöhetnek ugyanezek a stressztünetek.

Kellő szakmai felkészültséggel a pszichológusok szépen fel tudják hozni az összes emléket, amit ő ott abban a helyzetben átélt. Ezt később már lehet használni a nyomozásban”

– teszi hozzá a szakember.

Fegyverrel ment be a bankba

Ahogy azt már korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen személy

Fegyverrel, vagy annak utánzatával ment be a XV. kerületi Kolozsvár utcában lévő bankba, és azt követelte az alkalmazottaktól, hogy adják neki oda a pénzt.

Miután megszerezte a pénzt, elmenekült a helyszínről.

A rablás után a rendőrség lezárta a területet, és hajtóvadászatot indított a rabló ellen, de egyelőre nem sikerült elfogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!