Családi tragédia

2022.05.04. 20:34

Öngyilkos lett az erdélyi magyar református lelkész és felesége

Közösen követett el öngyilkosságot egy erdélyi magyar református lelkész a feleségével. Szilágyi Puskás Albert és Judit már korábban is beszélt a halálról a baráti társaságukban. A tiszteletes kinyilvánította, ha a hitvese eldobja az életét, ő utánamegy. A parókia épületében találtak rájuk felakasztva, egyes elmondások szerint egymás kezét fogva.

Szilágyi Puskás Albert református lelkipásztort, és hitvesét, Juditot holtan találta az asszony főnöke a parókián. A lelkészné egy fogorvos mellett dolgozott asszisztensként, a munkáltató pedig többször is házhoz ment dolgozójáért, hogy elvigye a rendelőbe. Információink szerint így talált rá a házaspárra felakasztva kedden - írja a Bors.

A hitvesek egy búcsúlevelet is megfogalmaztak. Többek között azt írták benne, hogy nem kérnek egyházi temetést, hiszen tudják, a konzervatívabb lelkészek még tartják azt a régi álláspontot, hogy öngyilkosokat nem temethet egyházi személy. Egy neve elhallgatását kérő református teológus a Borsnak kifejtette: az öngyilkosság, azért bűn, mert a gyilkosság egy formája, mely az élet védelme ellen van. Ebből általánosítani azonban nem szerencsés.

 Ahhoz, hogy valaki lemondjon, az életéről, vagy elvesse azt, hosszú út vezet, és aki az öngyilkosságba menekül, az előre ad róla jelzéseket– magyarázta a lelkész.

Mint kiderült, Szilágyi Puskás Albert és Judit mély depresszióban szenvedett. Ők is átestek a koronavírus-fertőzésen, ráadásul az asszonynak volt egy súlyos alapbetegsége is, aminek eredményeképpen a házaspárnak sosem született gyermeke.

Az ismerős hozzátette: Juditnak nagyon sokáig nem volt munkája, és a férje sem dúskált, hiszen egyre inkább fogyatkozott a gyülekezete.
Volt, hogy egy istentiszteleten tíz hívő sem vett részt. Nem nehéz kitalálni, hogy ennyien nem tudnak egy lelkészt eltartani – magyarázta informátorunk, akitől azt is megtudtuk, hogy Judit egyszer már megpróbálta eldobni az életét. 

- Akkor megmentették, de ő mondogatta, hogy egy nap véget vet a szenvedéseinek. Körülbelül egy évvel ezelőtt elvégeztek rajta egy műtétet. A beavatkozás rosszul sikerült, ami súlyos szenvedést okozott Juditnak. 

Albert próbálta tartani a lelket hitvesében, és megígérte neki, hogy ha elmegy, követni fogja a halálba.

A Bors megtalálta Judit egyik unokaöccsét. András elmondta, hogy a tragédia után az egész család összetört.

- Még nem tudunk semmi biztosat. Keressük a magyarázatot, de van rá esély, hogy a sírba vigyék a titkukat, így sosem derül ki, hogy pontosan miért döntöttek így – csuklott el a férfi hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!