Valódi csoda

2022.06.30. 09:35

Javult a budapesti házomlásban súlyosan megsérült balerina állapota

A kivitelező szerint nem ők hibáztak, de a végső döntés az igazságügyi szakértő kezében van.

Egyre jobbak annak a 26 éves táncművésznek az esélyei, akire a budapesti Jókai utcában hétfő délelőtt ráomlott egy épületrész, miközben a kedvesével, és egyben kollégájával egy próbára sietett az Operettszínházba. Miután Benjamin meglátta az eszméletlen barátnőjét, azonnal hívta a mentőket, de a lányhoz nem nyúlt, nehogy még nagyobb kárt okozzon. - írja a Bors.

Később kiderült, helyesen döntött, hiszen Nikolett súlyos koponya- és gerincsérüléseket szenvedett, tehát egy szakszerűtlen tett akár végzetes is lehetett volna.

A kórházban megállapították, hogy először a művésznő koponyáját kell helyreállítani, a gerince csak utána következhet. A Bors informátora szerda délután elárulta: Nikolettet nem tartják mélyaltatásban.
"Niki egy igazi harcos. Szinte csoda, ami vele történik. Javult az állapota, de a gerincéhez továbbra sem mernek az orvosok hozzányúlni" – mondta tömören Niki közeli ismerőse.

Forrás: Magyar Nemzet

Folyik a vizsgálat

Külön nyomozócsoport vizsgálja a BRFK-n a hétfői terézvárosi házomlás körülményeit. Igazságügyi statikus szakértő döntheti el, hogy ki hibázott: a kivitelező vagy az a statikus, aki egy hónapja, a tűzvész után engedélyezte a munkálatok folytatását. 
Mint a  Magyar Nemzet írja, szerdáig 36 tanút hallgattak ki a rendőrök, zömmel az építkezésen dolgozókat. Gyanúsított egyelőre nincs. A nyomozócsoport igazságügyi orvos, illetve statikus szakértőt rendel ki. 

Az orvosszakértő feladata a sérültek állapotának pontos megállapítása, ami a bűncselekmény minősítése és a későbbi felelősségre vonás szempontjából lesz ügydöntő. Az igazságügyi statikus szakértő vizsgálatának eredménye azonban akár perdöntő is lehet.

Bizonytalanságban élnek a lakók

A házat továbbra is rendőrök őrzik, a lezúdult törmelék jelentős része még a járdán, illetve az út közepén hever. Amikor a fal leomlott, az alatta lévő erkélyeket szó szerint letarolta. Pont ezért egy ötven méter hosszú területen állítottak fel kordonokat. Erre a részre a szakembereket és néhány munkást leszámítva senki sem mehet be.

Forrás: Origo

Még az ott lakók sem. Nekik a baleset után el kellett hagyniuk az otthonukat. Azóta sem térhetnek haza. 

Egy nő, aki a ház negyedik emeletén lakik az Origónak elmondta, hogy gyakorlatilag semmit sem tudnak. "Arról egyelőre semmilyen információnk nincsen, hogy mikor költözhetünk vissza. A közös képviselő küldött egy e-mailt, hogy a mai nappal elkezdődtek a munkálatok. Ennyit tudunk jelenleg" – tette hozzá.

Nem tartja magukat hibásnak a kivitelező

Megszólalt a Borsnak a Jókai utcában leomlott homlokzatú épület építési munkálatait végző kivitelező cég, a Pillér Lakás Kft. ügyvezetője. 

Kinyilvánította, hogy minden segítséget megadnak a balesetben megsérült táncművésznek, és vállalják a teljes körű vizsgálatot.

"Annyit elmondhatok, hogy úgy gondoljuk, nem mi vagyunk a hibásak. Tartanak a vizsgálatok. A baleset-mentesítés nagyon hamar elkezdődhetett. Optimisták vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy a lakók még a héten visszaköltözhetnek" — nyilatkozott az ügyvezető.

Borítókép: Bors

 

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!