Súlyosan felháborító

2022.06.22. 12:50

Meghalt a hajdúsági nő, akinek enni és inni sem adtak a fiai

Gyerekei szándékosan nem gondoztak egy súlyosan beteg asszonyt, amivel a halálát okozták. Első fokon 5 és 6 év börtönbüntetést kaptak. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésük jelentős súlyosbítását indítványozta.

A férfiak egy hajdúsági városban lévő kertes házban, egy háztartásban laktak 60 éves édesanyjukkal. Az asszony egy betegség miatt feledékennyé és zavarttá vált.

A gyerekei látták, hogy romlik az állapota, mégsem gondoskodtak a kezeléséről, és a gondozását is súlyosan elhanyagolták. 

Az asszony állapota 2019-re fizikálisan és pszichésen is teljesen leromlott. Ismerősei hiába szorgalmazták a gondozását, fiai ezt mindig elhárították. Decemberben a napszámból hazatérő gyerekei látták, hogy az asszony nagyon rosszul van. Hívták a mentőket, akik a helyszínen megkezdték az újraélesztését. Kórházba került, de ott meghalt.

Az orvosszakértő megállapította, hogy a halálát kihűlés miatt bekövetkező anyagcserezavar okozta. Az is kiderült, hogy halála előtt már több napja nem adtak neki enni. 

Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívül elhanyagolt külsejű és alultáplált volt. Emellett kiderült, hogy éhezett és szomjazott is. A testén pedig kezdődő felfekvéses fekélyek alakultak ki. Egyértelmű volt, hogy elhanyagolták. 

A férfiak azzal védekeztek, hogy az anyjuk nem hagyta, hogy segítsenek neki. A Debreceni Törvényszék bírója ezt nem fogadta el. Ítéletében kimondta, hogy az asszony nem halt volna meg, ha a férfiak a gondozási kötelezettségüket teljesítik, 

vagyis "gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről", mert közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása esetén meghalhat egy gondozott, a férfiak viszont belenyugodtak a következményekbe.

Az egyiküket 5 évnyi, a másikat 6 évnyi börtönbüntetésre és ugyanilyen tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték. 

A vádhatóságnak bejelentett fellebbezése alapján a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség mindkét férfi büntetésének jelentős súlyosbítását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis a különösen kegyetlen elkövetéshez közel álló, édesanyjuk halálához vezető bánásmód az enyhítő rendelkezések alkalmazását nem indokolja. A törvényszék mindkét férfivel szemben eltúlzottan enyhe börtönt szabott ki, amelynek fegyházban végrehajtása nem mellőzhető. Az ügyészségi, illetve az enyhébb bűncselekmény megállapítására, és a büntetés mérséklésére irányuló védelmi fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el - írja az Origo.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!