Krimi

2023.02.12. 20:43

Kiderült, mi okozta Hevesben az ijesztő robbanásokat

Pánikot okozott, volt, aki kimenekült a házból.

A recski bánya.

Forrás: heol.hu

Fotó: Berán Dániel

Az elmúlt napokban többször is előfordult, hogy olyan erős detonációt tapasztaltak a Heves vármegyében élők, hogy megijedtek. Volt, aki hirtelen azt hitte, hogy földrengés történt. 

A rejtélyes „földmozgásokat” a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is jelezte: földrengéshez hasonlító jelenségeket észleltek, amelyeket szerintük egy robbanás okozhatott. A honvédség is megszólalt az ügyben, azt közölték, hogy valóban gyakorlatoztak a térségben vadászrepülők, de az nem járhat olyan hanghatásokkal, amiről a beszámolók szóltak.

Pénteken újabb ijesztő morajlás történt. Sokan az utcára szaladtak, a polgármester is a helyszínre sietett. Ezért a portál megkereste az andezitbánya vezetőjét – írja a heol.hu.

A heol.hu megkeresésére az Andeztit Bau Kft. az alábbiakat válaszolta:

– Amikor egy bánya megkapja az SZTFH-tól (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) a robbantási engedélyt, akkor az pontosan szabályozza, hogy mikor, milyen módon és kiket kell értesíteni a robbantási tevékenységről.

Először is az engedély jogerőssé válását követően a robbantást végző cég írásban és szóban is tájékoztatja a település önkormányzatát (ez jelen esetben Recsk) a várható tevékenységről. A hirdetményt a település több pontján, az önkormányzat irodájában kihelyezve, illetve online formában is megosztottuk.

Ezt követően a jogszabály szerint már csak az SZTFH-t kell értesítenünk minimum 72 órával a tervezett robbantás előtt, ami ezúttal meg is történt. Recsk település polgármesterét is értesítettük a hét folyamán ettől függetlenül.

A konkrét robbantásról: pénteken két robbantás történt 14 óra után egymástól néhány perc különbséggel. Az előírt hangjelzéseket jól hallhatóan leadták. 

A szigorú előírásokhoz képest is szándékosan gyengítettük a robbantás várható zaj- és egyéb hatásait 

(kis méretű robbantási lyukak, osztott töltetek robbantása két részletben), valamint az egész robbantásra előkészített felületet letakartuk vastag geotextíliával.

A lakosság és a magunk megnyugtatása végett független, auditált céggel szeizmikus méréseket végeztettünk öt ponton. Ezeket a jegyzőkönyveket – amint elkészültek – természetesen a nyilvánossággal is megosztjuk, de azt már most is ki tudjuk jelenteni, hogy 

a mért szeizmikus rezgések meg sem közelítették a jogszabályban előírt határértékeket. A hanghatások is minimálisak voltak a lehetőségekhez képest. A Recsk felett néhány napja gyakorlatozó vadászgépek által keltett zajhoz képest annak a töredéke.

Ettől függetlenül mi is levontuk a tanulságokat, és a következő robbantás előtt megteszünk mindent annak érdekében, hogy  a helyi embereket hatékonyabban lássuk el információval a várható eseményekről – fogalmazott Nagy István, a cég ügyvezetője.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!