cimbiózis

2019.05.23. 19:49

Különleges koncertre készül triójával Lukács Miklós

A cimbalomművész egy estébe sűrít egy lemezbemutatót és némi improvizációt is.

Forrás: Raffay Zsófia

Szinte nincs olyan zenekedvelő az országban, aki ne ismerné Lukács Miklós nevét, hiszen nemcsak a jazz, de a kortárs zene és a népzene műfajában is otthonosan mozog. Folyamatos kísérletezése és virtuóz játékmódja korábban ismeretlen hangzások felfedezéséhez vezette, szinte nem is lehet behatárolni, melyik műfaj jelenik meg erősebben a saját kompozícióiban.

Orbán Györggyel és Baló Istvánnal 2013-ban alapította Cimbiózis elnevezésű trióját, mellyel kapcsolatban így fogalmazott:

„Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazeneszerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió – Cimbiózist, mert a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú.”

Május 25-én a Müpában, mielőtt a trió a rá jellemző szabad, improvizatív zenével pódiumra állna, két, a klasszikus zene világából ismert partnerrel, Klenyán Csaba klarinétművésszel és Jankó Attila fagottossal kiegészülve mutatják be az együttes harmadik lemezének anyagát. A Lux et umbra – fény és árnyék – címet viselő új album e látszólag egymással ellentétes természeti jelenségek kapcsolódási pontjai, a köztük lévő testvériség és életünkre gyakorolt hatásuk megértését tűzte ki célul.

A koncert első részében ennek az albumnak az anyagát hallhatja majd a közönség. Ennél a lemeznél kvintetté egészült ki a zenekar. Két olyan jelenséggel foglalkozik az album, melyek nem léteznek egymás nélkül. A fény elől mindig az árnyékba menekülünk, az árnyékból a fényre vágyunk. A koncert második részében az előző két lemezünk anyagát játsszuk, amit trióban rögzítettünk. Azt gondolom, szép, kerek este lesz. Azért lett a cím A Cimbiózis világa, mert mindent bemutatunk, ami hat év alatt a zenekarral történt

– nyilatkozta egy friss interjúban Lukács Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában