elismerések

2019.05.24. 15:24

Széchenyi Zsigmond emlékdíjat alapít a Takarék Csoport

Minden évben a filmfesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára ítélik oda annak a magyar alkotásnak, amely elismerésre méltó módon mutatja be a vadászat és természetvédelem együttélését.

Gödöllõ, 2019. május 24. Áder János köztársasági elnök és Hertelendy Margit, Széchenyi Zsigmond özvegye a gödöllõi Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon 2019. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport – jelentette be Vida József, a film vezető producere, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója a Gödöllői Természetfilm Fesztivál közönségtalálkozóján.

A díjat minden évben a filmfesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára ítélik oda annak a magyar alkotásnak, amely elismerésre méltó módon mutatja be a vadászat és természetvédelem együttélését.

Széchenyi Zsigmond nyomában, címmel nagyszabású két részes természetfilmes dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről. A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja a Fekete-kontinens múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem elemi jelentőségére.

Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 94 éves özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Az idén szeptemberre elkészülő izgalmas és lebilincselő képi világú dokumentumfilm készítésének körülményeiről, érzéseikről, kalandjaikról az alkotók az V. Nemzetközi Természetfilm és Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál gödöllői közönségtalálkozóján beszéltek.

Lerner János, rendező, valamint Bak Zsuzsanna, forgatókönyvíró hangsúlyozták, az 1898-ban született gróf írói munkásságának köszönhetjük a négy földrészen szerzett vadász élményeiből megírt olvasmányos, szépirodalmi értékekkel bíró könyveket.

A kétrészes film az utazó-vadász Széchenyi Zsigmond életet kíséri végig a gyerekkortól a haláláig. „Elmegyünk vele összes útjára (Európa, Afrika, Alaszka, India), miközben nagy szerepet kap a magyar történelem legfontosabb eseményeinek a bemutatása, amelyek hatással voltak a Széchenyi életút alakulására, így a II. világháború, az azt követő deklasszálás és kitelepítés, valamint '56.

Egy-egy kiemelt szövegrészletet dialóg formájában dolgoztunk át, például néhány Mangi néni (Széchenyi Zsigmond özvegye) és Széchenyi közti beszélgetés készült így, az eredeti Széchenyi szövegek felhasználásával. Egyébként igyekeztünk minél több eredeti – Mangi néni által készített – felvételt is használni a tavaly forgatottak mellé – mondta el Lerner János.

A találkozón bemutatott két rövid részlet bepillantást engedett a készülő dokumentumfilm hangulatába és karakterébe. Az első rész a korai vadászutak nehézségeiről szól, illetve Széchenyi honvágyáról, és arról, hogy miért is szerette ő Afrikát.

A második rövid részlet azzal a hajóúttal indul, amelyre már a felesége is elkíséri, majd ott folytatódik, amikor Széchenyiék számára nyilvánvalóvá válik, hogy alig lehet megtalálni már az állatokat. Egy bivalyt szeretnének lőni (Széchenyi puskával, Mangi néni a fényképezőgéppel), de Széchenyi elhibázza a lövést.

A részt egy monológ zárja le, a tavalyi út során készült Kilimandzsáró felvételekkel – minden megváltozott Afrikában, de a természet nem, ez a gyönyörű táj semmit nem változott.

Ezt a Afrikát mutatja be a gróf utolsó könyve a Denaturált Afrika, amely nem csak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszeget abban a megvilágításban, ahogyan a gróf látta a 25 évvel azelőtti állapotokat és ahogy mi láttuk a tavalyi utunk során – ezt már Vida József a film vezető producere, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója mesélte, egyben bejelentette, hogy a dokumentumfilm és a fesztivál mecénása a Takarék Csoport, a film bemutatása alkalmából megalapítja a Széchenyi Zsigmond díjat.

Vida József hangsúlyozta, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál elismert, nemzetközi zsűrije minden évben annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda a négyszázezer forint értékű díjat, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. Vida József vadászként tisztában van azzal, hogy a vadászó ember természetszerető.

Mint mondta, büszke arra, hogy Széchenyi hagyományát, vagyis a természet és az állatok szenvedélyes tiszteletét ápolhatja és részt vehet az utazó, író munkásságának megőrzésében. A gróf szavait idézve „a Vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”.

A közönségtalálkozó díszvendége, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, Mangi néni meghatottan vette tudomásul a díj megalapítását. Mint fogalmazott, már maga az, hogy a férje életéről film készül, ajándék a számára, és határtalan izgalommal várja. „Az pedig, hogy egy szakmai díj alapítása is eszébe jutott az alkatóknak, nagyon meghat, főleg az a gondolat, hogy a díjazott kiválasztásának szempontja a vadászat és a természetvédelem összefüggése.

A Zsigának a hitvallása az volt, ”nekem az élet – vadászat…” – idézte férjét, majd hozzátette, sajnálja, hogy az emberek közül csak kevesen látják, hogy a vadászat és a természetvédelem összetartoznak.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök és Hertelendy Margit, Széchenyi Zsigmond özvegye a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon 2019. május 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában