Tatai Patara

2019.05.12. 11:58

Több mint ötszáz hagyományőrző a török kori hadijátékon

A Tatai Patara török kori történelmi fesztivál névadó eseményét június másodikán, vasárnap rendezik meg, amikor petárdával, korabeli nevén patarával törik be a tatai vár kapuját, majd visszafoglalják az erődítményt a törököktől. Az eseményeket mintegy 500 hagyományőrző kelti életre.

A Tatai Vár és az Esterházy tér közötti területen több alkalommal adnak elő csatajeleneteket, melyekben pikások, muskétások, janicsárok és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. A sereg javát hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőrzők adják, több mint ötszázan.

A háromnapos történelmi fesztivál valós eseményen alapul, 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnali napon valóban így indította a meglepetésszerű rajtaütést, melyben végül a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.

A Tatai Patara nem csupán a tizenöt éves háború harcait mutatja be, hanem azt is, miként éltek együtt a magyarok és a törökök 150 éven keresztül.

A látogatók megismerhetik a 16-17. század életének mindennapjait, a korabeli mesterségeket és ételeket.

A rendezvényt kiállítások, katonazenekari fesztivál, török kávékóstoltatás és hastáncosok színesítik. A forgatag mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek történelmi színielőadásaival várja az érdeklődőket

Idén lesz „Diák-Patara” is: egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában