életre szóló élmény

2019.06.06. 12:54

Az esztergomi bazilika előtt mutatják be a Csíksomlyói passiót

Újra szabadtéren mutatja be a Nemzeti Színház a Csíksomlyói passiót. A rendező Vidnyánszky Attila.

Csíksomlyó, 2018. augusztus 19. Berettyán Nándor (j3) Krisztus szerepében a Csíksomlyói passió elõadásán a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án. A színdarabot augusztus 20-án 20 órától mutatja be ingyenes elõadáson a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A produkciót a Duna Televízió élõben közvetíti. MTI Fotó: Veres Nándor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Veres Nándor

Tavaly augusztusban több mint 25 ezer néző láthatta a darabot a csíksomlyói nyeregben, az összmagyarság zarándokhelyén – írja az Origo.

A csodálatos előadást a közszolgálati televízió élőben közvetítette – több százezer embernek. Az idén augusztus 19-én a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével az esztergomi bazilika előtt adják elő a Csíksomlyói passiót – jelentették be a társulatok vezetői a Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A darabot rendező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: megtörténik az, amit három évvel ezelőtt megálmodtak.

„Eleve úgy találtuk ki, hogy a színházban legyen repertoáron a Csíksomlyói passió, de vigyük ki szabadtérre is. Első állomásként Csíksomlyóra vittük a darabot, ahol 25 ezer ember látta. Mindannyiunknak életre szóló élmény volt – és reméljük, hogy tudtunk a közönségnek annyit adni az előadással, amennyit mi kaptunk a helytől és az ott élő emberektől.”

A rendező hangsúlyozta, hogy az első magyarországi szabadtéri állomásként szintén kultikus helyszínt, az esztergomi bazilika előtti teret választották.

„Megtisztelő, hogy itt lehetünk – mondta Vidnyánszky Attila. – A Csíksomlyói passió messze túlmutat egy színházi előadáson. Ez annál több. Az előadás célja, hogy a néző megélhesse a krisztusi hitet.”

Hangsúlyozta, hogy

az előadás ingyenes, azért, hogy eljöhessen mindenki, aki érzi azt a láthatatlan köteléket, ami keresztény és magyar között van.

„A Nemzeti Színházban és az augusztus 19-én Esztergomban látható előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak is a hitélmény megújítása volt az eredeti célja.”

Vidnyánszky Attila azt is elmondta, hogy a Csíksomlyói passió személyes történet mindenki számára. Ugyanakkor egy közösségi aktus is.

„A közönség vagy eleve közösségként van jelen, vagy jó esetben azzá válik az előadás alatt.”

Ahogyan a Berecz András által alakított Vándor – Pázmány Péter nyomán – mondja: „Kicsi madaraknak bátorságos oltalma vagyon, ha a ragadozó ürümadarak elől tövisbe bújnak, mi is azért Krisztus koronájába fészket rakjunk, ott éljünk, hogy minden veszedelmektől és kísértetektől megmaradjunk.”

A rendező az Origónak elmondta, hogy – ahogyan a csíksomlyói nyeregben – Esztergomban is három színpadon játsszák majd a darabot, de lesz két hatalmas kivetítő is, hogy mindenki jól láthassa az előadást.

Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció társrendezője elmondta, hogy társulata mellett ezúttal is további anyaországi és felvidéki néptáncosok járulnak hozzá ahhoz, hogy a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház lépcsőjén a másnapi ünnep rangjához méltó előadásban legyen része a nézőnek.

„Budapestről, és a felvidéki Zselizből jönnek táncosok. Nemsokára elkezdődnek a próbák is” – mondta Zsuráfszky Zoltán az Origónak.

A tájékoztató előtt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei erdélyi táncokat mutattak be.

Schnell Ádám, aki Annás főpap szerepét játssza a Csíksomlyói passió-ban, azt mondta: a színházban is nagy élmény a darabban szerepelni, ugyanis mindenki érintett a történetben. Ő is így fogalmazott: a Csíksomlyói passió túlmutat egy színházi előadáson.

„Ez egy küldetés. A csíksomlyói jelenlét pedig megkoronázta ezt.”

Azt is mondta, hogy már nagyon várja az esztergomi előadást, és biztos abban, hogy mindenkinek – nézőknek és szereplőknek is egyaránt – ugyanolyan élményt nyújt majd, mint a tavalyi szabadtéri produkció.

Az Esztergomi Várszínház igazgatója, Horányi László úgy fogalmazott, a Vidnyánszky Attila által rendezett Csíksomlyói passió a Nemzeti Színház és a Zsuráfszky Zoltán által vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével mindannyiuk által vágyott ünnepet varázsol köréjük.

Hozzátette, a bazilika előtt bemutatott darabot a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető előadásának szánják, remélve, hogy a produkció segít megérteni a Krisztus által bemutatott utolsó vacsora áldozatának lényegét, megismertetve és megszerettetve az emberekkel az Eucharisztiában jelenlévő Krisztust.

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere úgy vélte, az egész évad koronája lesz az előadás. Fontosnak nevezte ezeket a pillanatokat:

„Nehéz világban élünk, és az ilyen pillanatoktól többek leszünk. Ezek a pillanatok jobbá teszik a világot.”

Borítókép: Berettyán Nándor (j3) Krisztus szerepében a Csíksomlyói passió előadásán a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában