83 éves volt

2019.06.25. 12:16

Elhunyt Erőd Iván világhírű zeneszerző és zongoraművész

A magyar származású osztrák komponista 1956-ban hagyta el Magyarországot.

Elhunyt Erőd Iván magyar származású osztrák zeneszerző és zongorista. A 83 éves nemzetközi hírű zeneművész hétfőn halt meg egy bécsi kórházban – közölte a Bécsi Állami Opera.

Erőd Ivánt több más magyar és osztrák művésszel együtt kitüntették a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjával, az elismerést néhány nappal halála előtt – pénteken – vette át helyette fia, Adrian Eröd baritonénekes a bécsi Albertina múzeumban.

A zeneszerző Budapesten született 1936-ban. Egy visszaemlékezésében elmondta: „zenész génjeimet anyai ágról örököltem, nagyapám, Ney Bernát a Magyar Állami Operaház szólóénekese, nagybátyám, Ney Tibor hegedűművész volt. Bátyám, aki Buchenwaldban pusztult el a holokausztban, tehetséges csellistának indult, Schiffer Adolfnál tanult.”

Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, tízéves korától Kadosa Páltól vett magánórákat, később a Zeneakadémián is Kadosa volt a mestere. A Zeneakadémián zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet.

Az 1956-os forradalom bukása után új életet kezdett: egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon.

Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. A hetvenes évektől egyre ritkábban koncertezett. 1967-től a grazi zeneakadémia előbb óradíjas, majd 1971-től kinevezett professzora lett, 1989-től a bécsi Musikhochschule (ma Musikuniversität) professzora volt.

Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában