elmélyülő tudás

2019.07.03. 12:39

Húsz ország ifjú zeneművészei gyűlnek össze Debrecenben

A cívisváros nemzetközi nyári akadémiának nyújt otthont július második felében.

Csaknem kétszáz fiatal érkezik az ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiájára, amelyet július 14. és 23. között tizenkilencedik alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Kara – közölték a szervezők az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján.

Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója hangsúlyozta:

a rendezvényre idén is érkeznek diákok Európán kívüli országokból is.

Kínából, Japánból, Hongkongból, Izraelből, Indonéziából, Mongóliából, Kolumbiából, Tunéziából, Chiléből, Costa Ricából és az Egyesült Államokból is jönnek fiatal tehetségek.

A 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra várják az ifjú muzsikusokat, akik a hárfától a vonós és fúvós hangszereken át az ütőhangszerekig csaknem húsz hangszeren mélyíthetik el tudásukat – mondta a művészeti igazgató.

Az 5-10 napos kurzusokat neves hazai és külföldi művészek tartják.

Először kapcsolódik be a nyári akadémia munkájába Hans de Jong világhírű szaxofonista, az antwerpeni zeneakadémia tanára és Manel Ramanda spanyol ütőhangszeres professzor. Az oboa mesterkurzust Sanja Romic, a Balkán fiatal generációjának egyik legaktívabb oboistája tartja, a legfiatalabb mesteroktató pedig Pálfalvi Tamás trombitaművész lesz – tette hozzá Váradi Judit.

A korábbi évek nagy sikerű kurzusait követően az idei akadémián is részt vesz a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág. Az amszterdami zeneakadémia tanára a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat.

A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat keretében ingyenes koncerteket adnak majd a zeneművészeti karon

és idén is újjáalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester irányít.

Lakatos Péter, a zeneművészeti kar dékánja közölte: a világzenekar tagjai július 23-án a Kölcsey Központban adnak hangversenyt, majd július 24-én Budapesten, a Városmajorban, másnap pedig Bécsben, a Minorita templomban lépnek fel.

A program részeként idén is megrendezik az Európában is egyedülállónak számító kortárs zenei énekversenyt, amelyen 20. és a 21. századi műveket adnak elő a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában