kulturális híd

2019.07.30. 10:59

Negyedszer rendezik meg a Bőköz összművészeti fesztivált

Augusztus 23-tól 25-ig Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja várja az érdeklődőket.

Pcs, 2017. december 1. Szarka Gyula, a Ghymes Egyttes tagja az Emberi Erforrsok Minisztriumnak (Emmi) karcsonyi jtkonysgi koncertjn a pcsi Kodly Kzpontban 2017. december 1-jn. A Kossuth-djas Ghymes Egyttes, az Emmi ltal alaptott krus, a Komli Kodly Zoltn nek-zenei Katolikus ltalnos Iskola s voda krusa s a pcsi Mtys Kirly Utcai ltalnos Iskola Gyermekkrusa kzs koncertjnek bevtelt a Pcsi Szlszeti Klinika javra ajnljk fel. MTI Fot: Ski Tams

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

„A Harkány és Szigetvár között lévő tájegység az egyik legszegényebb Magyarországon. Mi a kultúrán és a kulturális hídon keresztül megpróbáljuk egy kicsit előtérbe helyezni, legalább erre a néhány napra” – mondta Márta István fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna műsorában.

Emlékeztetett: az itt található furcsa tájházak csak ezekre a falvakra jellemzőek, ilyen például a Hagyományok őrző háza Tésenfán vagy a szaporcai tájház, amelyet a falu összefogásával hoztak létre.

Hozzátette: számos olyan kézműves termék van, amely ezen a tájon elterjedt.

„A fesztiválon erős innovációs programok is lesznek, kiemelt vendég lesz a Pécsi Tudományegyetem, több intézménye és szaka. Megpróbálnak olyan dolgokat újraértelmezni, amely a falu hagyományából adódik”

– fejtette ki Márta István.

Szintén jelen lesz a Bőköz fesztiválon a Nemzeti Művelődési Intézet, amely Baranya mellett Tolna és Somogy megye különféle hagyomány- és értékőrző projektjeit és gasztronómiáját is bemutatja.

A rendezvény zenei kínálatában ott lesz mások mellett a Ghymes, az LGT-dalokkal érkező Karácsony János vagy a Talamba Ütőegyüttes a Hot Jazz Banddel.

A fesztiválon lesz templomjáró túra és hagyományosan segítik a helyi diákokat.

„Százhúsz kisiskolás van Kémesen, megpróbáljuk a látókörüket kicsit bővíteni. A fesztivál ősszel finanszíroz számukra egy természetjáró, hajókázó és kisvonatozó programot a Gemenci erdőben, a nagyobbakat pedig elvisszük a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területére. Idén is karbonmentes lesz a Bőköz fesztivál, ennek érdekében harminc őshonos fát ültetünk el” – mondta végül Márta István.

Borítókép: Szarka Gyula, a Ghymes Együttes tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának karácsonyi jótékonysági koncertjén a pécsi Kodály Központban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában