magyar-lett kulturális munkaterv

2019.08.05. 12:27

Kortárs művészeknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget

Kulturális együttműködést írt alá háromnapos lettországi látogatásán Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Latorcai Csaba elmondta, hogy a kulturális munkaterv hároméves időtávban határozza meg azokat a kapcsolódásokat, amelyek elősegítik a két ország kulturális együttműködését.

A munkaterv főként a művészetnek, különösen a kortárs művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget a két ország képviselőinek Lettországban és Magyarországon.

„A munkaterv kiemelten szól a kreatív művészetek együttműködéséről, kiállítások szervezéséről a két országban, a szépirodalmi és szakfordítói együttműködés kialakításáról – ennek Magyarországon a Petőfi Irodalmi Múzeum a gazdája -, a színházi és színművészeti együttműködésről, a fesztiválokon való részvételről, illetve a közös levéltári munkáról” – mondta Latorcai Csaba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaterv alapján a kormányzatok csak az együttműködés kereteit tudják biztosítani, alapvetően az intézményekre és a művészekre van bízva, hogy ezt mennyire tudják megtölteni tartalommal.

„A kulturális kapcsolatok – különösen művészeti téren – a két ország között sokkal mélyebbek, mint azt bárki gondolná”

– jegyezte meg az államtitkár.

Megfontolandónak nevezte, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón részt vehessen a lett színházi közösség is.

Latorcai Csaba lettországi látogatásán felkereste a lív közösséget annak központjában, Mazirbe településen.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a lív nyelv a finnugor nyelvcsalád része, a lívek a magyarok nyelvrokonai.

A lív nyelv az UNESCO veszélyeztetett nyelvek listáján szerepel, s ma már csak néhány száz ember beszéli.

Latorcai Csaba részt vett a Lív Kulturális Központ felavatásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, és köszöntette a lív közösséget. Mintegy a magyar állam ajándékaként fellépett az ünnepségen a Szinvavölgyi Néptáncműhely együttes, szerepeltek finn és észt népművészek is, vagyis gyakorlatilag finnugor ünnepség volt.

A központot 1939-ben, néhány hónappal a háború kitörése előtt avatták fel, és annak idején a magyar állam is hozzájárult a megnyitásához, illetve magyar magánadományok is érkeztek ide.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában